Torstaina 15.8. toden totta tapahtuu!

Luvassa on miniseminaareja luonnonkukista viheralueille, kasvinsuojelusta, kasvisten käytön lisäämisestä sekä karhunvadelman ja sinikuusaman viljelystä. Green Flag Award -tunnus jaetaan myös torstaina. Kukkien ystäville tarjolla on mahtava Lepaa Open -kukkasidontakilpailu ja suloinen paperikukkatyöpaja.

Porttilahja 60-vuotisjuhlavuoden kunniaksi 

Mahtavaa, kun tulet näyttelyyn! Tänä vuonna näyttelyn portilla jaetaan reilut 300 vihannespakkausta päivittäin kello 11.30 alkaen.

Maatalousministeri vierailee näyttelyssä

Maatalousministeri Sari Essayah istuttaa torstaina 15.8. kello 16.15 puun näyttelyalueelle. Tule katsomaan, mikä laji valitaan yli 100-vuotiaalle kampukselle.

Green Flag Award -tunnusten jako

Torstaina 15.8. kello 14.00 julkaistaan Green Flag Award 2024-2025 -tunnuksen voittaneet viheralueet. Green Flag Award tunnistaa ja palkitse hyvin ylläpidetyt ja hallinnoidut viheralueet ja asettaa tason kansainvälisesti ensiluokkaisille viheralueille niin Suomessa kuin koko maailmassa. Suomessa GFA-toimintaa hallinnoi Viherympäristöliitto ry, jonka tärkeänä yhteistyökumppanina on Hämeen ammattikorkeakoulu.

Tilaisuus on alueen keltaisten arvorakennusten ympäristössä ja löytyy myös näyttelyalueen kartasta.

Luonnonkasveja viheralueille

Torstaina 15.8. kello 9–12 Hämeen ammattikorkeakoulu järjestää Luonnonkasvien käytön mahdollisuudet viherympäristöissä. Miksi olisi tärkeää vaalia kasvien alkuperiä ja geneettistä monimuotoisuutta? -miniseminaarin. Seminaarissa käsitellään muun muassa, miten niittykasveja voidaan kasvattaa ja tunnistaa taimivaiheessa kasvun seurantaa varten. Kasvimaantieteellinen näkökulma luonnonkasvien käyttöön eri viherympäristöissä – mitä tulisi ottaa huomioon ja miten luonnonkasvikantoja voitaisiin hyödyntää? Miten luonnonkasveja kasvatetaan ja siirretään viheraluekohteisiin? Mitä puuvartisia/luonnonkasveja lajeja voitaisiin hyödyntää enemmän viherympäristöjen istutuksissa ja miten? Miten taimistot pystyvät vastaamaan luonnonkasvien lisääntyvään kysyntään nyt ja tulevaisuudessa?

Ilmoittaudu seminaariin 6.8. mennessä. Seminaarin hinta on 100 e + alv. Lisätietoja ja ilmoittautuminen täältä.

Muutokset ohjelmaan mahdollisia.

Karhunvadelma ja marjasinikuusama – uudet marjalajit tutuiksi 

Tutustu torstaina 15.8. kello 13.00–14.00 karhunvadelman ja marjasinikuusaman (hunajamarja) viljelyyn ja Lepaalle kesällä 2024 perustettuun marjasinikuusamaviljelmään. Tule kuuntelemaan viljelijöiden kokemuksia ja maistelemaan marjoja. Paikkana on päärakennuksen luokka 226. kello 14.00 lähtö päärakennukselta Lepaan marjasinikuusamaviljelmälle Lepaan marjatarhalle. Tilaisuuden järjestää Kasvisruokainnovaatioilla kasvuun (Kasvis-TKI) -hanke

 Kello 13.00 Kasvisruokainnovaatioilla kasvuun 

Kello 13.10 Karhunvadelma / Peltosirkun kokemuksia ja mehu- ja tuoremarjamaistatusta 

Kello 13.30 Rauhalan luomutilan kokemuksia marjasinikuusaman viljelystä, kuluttajapalautteesta ja marjoista tehdyistä jalosteista. Tuoremarjamaistatusta.

Kello 14.15 Lepaan marjasinikuusamaviljelmän esittely (lähtö luokasta 226 kello 14.00) Lepaan marjatarhalla 

Tilaisuus päättyy noin kello 14.45. 

Tuoretta satoa – Kasvinsuojeluun liittyviä tutkimus- ja hanketietoa kasvihuone- ja tunneliviljelijöille kaudelta 2024

 

Aika ja paikka: torstai 15.8 klo 9.30–11.30 Rikala sali

Aika ja paikka: perjantai 16.8 klo 9.30–11.30 Päärakennuksen luokka 226

Ilmoittautuminen kahvituksen varaamiseksi: info@biotus.fi

Kahvi ja seminaarin avaus, Heini Koskula, Biotus Oy

9.45                      Kirvalajit koristekasvien ja tunnelimansikantaimissa (Sonja Mäkeläinen/ Itä-Suomen yliopisto)

10.00                   Orius laevigatus nymfit ripsiäisen torjunnassa (Helmi Leino/ Helsingin Yliopisto)

10.15                   Tomaatin ruosteäkämäpunkin tarkkailu (Aapo Ahonen / HAMK)

10.30                   Ripsiäiset kuriin kasvutunnelissa (Eeva Markkanen / Jyväskylän yliopisto)

10.45                   Työpolku Biotukseen (Daria Hyppenen, Biotus Oy)

11.00                   Tuoretta tutkimusta / koosteet: 1) Mitä tehdä kelta-ansatarkkailulla kerätyllä tiedolla: esimerkkinä jauhiaisten torjunta. 2) Onko kasvintuhoojien resistenssinhallinta mahdollista globaaleissa kasvitoimitusketjuissa? (Irene Vänninen / Luke)

11.20                   Ajankohtaista ja lopetus, Wilhelmiina Kallio, Biotus Oy

Kasviksia kotimaasta – puutarha-alan tarjontaa kehittävä työpaja

Suomalaiset syövät liian vähän vihanneksia, hedelmiä ja marjoja – ja uudet ravitsemussuositukset asettavat tavoitteen entistäkin korkeammalle. Miten voisimme vastata kysyntään erityisesti suomalaisella tuotannolla?

Luonnonvarakeskus järjestää torstaina 15.8. kello 9.00–11.45 työpajan suomalaisen kasvistarjonnan lisäämisestä ja monipuolistamisesta vuoteen 2035 mennessä. Työpajassa pohditaan alan pullonkauloja ja mahdollisuuksia ratkaista niitä.

Osallistujat saavat tarvitessaan pääsylipun Lepaa 2024 -tapahtumaan torstaille 15.8., sillä työpaja järjestetään näyttelyalueella.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan täältä.

A-hallissa kuumat puheenaiheet

Ohjelmalavalla A-hallissa on näyttelyn aikaan paneelikeskusteluja ja muita tietoiskuja. Torstaina 15.8. klo 13.00 järjestetään Itumic-paneeli Mitä Itumicin tilalle?

Myös muita tietoiskuja ja puheenvuoroja luvassa.

Tule kukkahattu päässä – joka päivä palkitaan kiinnostavin

Tule näyttelyyn itse tuunaamasi kukkahattu päässä ja kuvauta se B-hallissa Puutarha&kauppa-lehden osastolla. Raati valitsee joka päivältä kiinnostavimman hatun, jonka kantaja voittaa kukkalahjakortin. Lierihattu, lippalakki, pipo – koristele päähine ja tule näyttelyyn!

Huikea Lepaa Open -kukkasidontakilpailu

Tervetuloa seuraamaan torstaina 15.8. Lepaa Open -kukkasidontakilpailua Päärakennuksen suuntaan. Pareittain toteutettavassa kilpailussa kymmenen paria toteuttaa kaksi yllätystyötä sekä showtyöt. Tutustu tästä kilpailijoihin. Voittaja julkistetaan näytteilleasettajien illanvietossa torstaina 15.8. kello 18.00.

Muutokset ohjelmaan mahdollisia.

Maissipohjainen kukkasieni

Phoam Labs Yhdysvalloista on kehittänyt pitkään maissipohjaista, maatuvaa kukkasientä öljypohjaisen tilalle. Kukkasieni on esillä näyttelyssä, tule tutustumaan!

Paperikukkatyöpaja kutsuu

30 ensimmäistä pääsee ilmaiseksi osallistumaan torstaina 15.8. klo 11.00 eteenpäin viehättävien paperikukkien työpajaan. Työpajan järjestää taidokas Vuokkolan kukat. Työpaja on B-hallissa.

Suomen kaunein maljakko -äänestys

Viime vuonna näyttelyssä äänestettiin Suomen ruminta maljakkoa. Nyt selvitetään, mikä on Suomen kaunein maljakko. Tule A-halliin äänestämään klassikkomaljakoista mieleisin. Äänestää voit jokaisena näyttelypäivänä.

Kaikille avoimia opastettuja kierroksia

Opastettuja kierroksia järjestetään päivittäin.

Tarkistathan kierrosten päivät ja kellonajat tältä sivulta lähempänä näyttelyä sekä portilla jaossa olevasta näyttelyoppaasta. Kaikille avoimille ja ilmaisille opastetuille kierroksille ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.

 

Muutokset ohjelmiin mahdollisia.

 

Löydät eri päivien ohjelmaa täältä.