Lepaalle elokuussa?

Lepaalla taas ammattiasiaa ja mukavaa tekemistä

Lepaa 2024 -näyttely järjestetään Lepaalla 15.–17. elokuuta 2024. Näyttely on avoinna 15.–17. elokuuta torstaista perjantaihin kello 10–17 ja lauantaina kello 10–16.

Kaiken käyttelystä löydät Lepaan näyttelyoppaasta, joka ilmestyy 9. elokuuta. Puutarha&kauppa-lehden julkaisema opas on myös jaossa ilmaiseksi näyttelyn sisäänkäynnissä. Sähköiseen näyttelyoppaaseen pääsee tutustumaan elokuun alussa.

Lisää ohjelmasta lähempänä kesää näyttelyn somekanavissa sekä tietenkin täällä verkkosivuilla.

Aikuisten pääsylippu maksaa 18 euroa ja ryhmälippu (vähintään 10 henkilöä) 12 euroa. 12 euron hintaisia ovat myös eläkeläisten sekä erityisryhmien liput sekä iltapäivälippu klo 14 eteenpäin. Opiskelijat pääsevät ilmaiseksi, kunhan lippu on etukäteen lunastettu ja mukana on opiskelijakortti tai muu todiste. Alle 18-vuotiaat huoltajan mukana tulevat lapset pääsevät ilmaiseksi.

Liput saa etukäteen hankittua tämän sivun oikean laidan Hei! Osta liput tästä -ponnahdusikkunasta.

Pysäköintimaksu on 6 euroa/auto. Linja-autot ja linja-autokuljettajat ilmaiseksi.

Yritys tai yhteisö: osta ryhmäliput ja ruokaliput laskulle!

Yritykset ja yhteisöt voivat ostaa pääsyliput laskulle. Tänä vuonna myös ruoka- ja kahvilippuja on mahdollista ostaa laskulle ennakkoon. Myös parkkilippu löytyy lippukaupasta.

Pääset lippuostoksille tästä.

Huomioithan, että kauppa on tarkoitettu vain yrityksille ja yhteisöille, ja siellä voi maksaa vain laskulla. Ruoka- ja kahviliput lähetetään fyysisinä lippuina heinä-elokuun vaihteessa annettuun postiosoitteeseen. Käyttämättömiä lippuja ei hyvitetä. Ryhmä- ja parkkiliput lähetetään heti oston jälkeen sähköpostiin.

Tilaukset mielellään viimeistään 15.7.

Luonnonkasveja viheralueille

Torstaina 15.8. kello 9–12 Hämeen ammattikorkeakoulu järjestää Luonnonkasvien käytön mahdollisuudet viherympäristöissä. Miksi olisi tärkeää vaalia kasvien alkuperiä ja geneettistä monimuotoisuutta? -miniseminaarin. Seminaarissa käsitellään muun muassa, miten niittykasveja voidaan kasvattaa ja tunnistaa taimivaiheessa kasvun seurantaa varten. Kasvimaantieteellinen näkökulma luonnonkasvien käyttöön eri viherympäristöissä – mitä tulisi ottaa huomioon ja miten luonnonkasvikantoja voitaisiin hyödyntää? Miten luonnonkasveja kasvatetaan ja siirretään viheraluekohteisiin? Mitä puuvartisia/luonnonkasveja lajeja voitaisiin hyödyntää enemmän viherympäristöjen istutuksissa ja miten? Miten taimistot pystyvät vastaamaan luonnonkasvien lisääntyvään kysyntään nyt ja tulevaisuudessa?

Ilmoittaudu seminaariin 6.8. mennessä. Seminaarin hinta on 100 e + alv. Lisätietoja ja ilmoittautuminen täältä.

Muutokset ohjelmaan mahdollisia.

Kiinnostava kotimainen pähkinä

Perjantaina 16.8. “pähkinämies” Joel Rosenberg johdattaa päärakennuksessa pähkinöiden viljelyyn. Aika tarkentuu lähempänä näyttelyä. Luennolle on vapaa pääsy.

Muutokset ohjelmaan mahdollisia.

Green Flag Award -tunnusten jako

Torstaina 15.8. kello 14.00 julkaistaan Green Flag Award 2024-2025 -tunnuksen voittaneet viheralueet. Green Flag Award tunnistaa ja palkitse hyvin ylläpidetyt ja hallinnoidut viheralueet ja asettaa tason kansainvälisesti ensiluokkaisille viheralueille niin Suomessa kuin koko maailmassa. Suomessa GFA-toimintaa hallinnoi Viherympäristöliitto ry, jonka tärkeänä yhteistyökumppanina on Hämeen ammattikorkeakoulu.

Tilaisuus on alueen keltaisten arvorakennusten ympäristössä ja löytyy myös näyttelyalueen kartasta.

A-hallissa kuumat puheenaiheet

Ohjelmalavalla A-hallissa on näyttelyn aikaan kaksi paneelikeskustelua aiheina Kasvistuotteiden brändäys ja Mitä Itumicin tilalle?

Torstaina 15.8. klo 13.00 järjestetään Itumic-paneeli.

Perjantaina 16.8. klo 13.00 järjestetään brändipaneeli.

Koko alaa koskevat keskustelut koordinoi Kauppapuutarhaliitto ry.

Myös muita tietoiskuja ja puheenvuoroja luvassa, aiheina muun muassa sähköisten työkoneiden mahdollisuudet ja kasvihuonevalotus.

Tuoretta satoa – Kasvinsuojeluun liittyviä tutkimus- ja hanketietoa kasvihuone- ja tunneliviljelijöille kaudelta 2024

Aika ja paikka: torstai 15.8 klo 9.30–11.30 Rikala sali

Aika ja paikka: perjantai 16.8 klo 9.30–11.30 Päärakennuksen luokka 226

Ilmoittautuminen kahvituksen varaamiseksi: info@biotus.fi

Kahvi ja seminaarin avaus, Heini Koskula, Biotus Oy

9.45                      Kirvalajit koristekasvien ja tunnelimansikantaimissa (Sonja Mäkeläinen/ Itä-Suomen yliopisto)

10.00                   Orius laevigatus nymfit ripsiäisen torjunnassa (Helmi Leino/ Helsingin Yliopisto)

10.15                   Tomaatin ruosteäkämäpunkin tarkkailu (Aapo Ahonen / HAMK)

10.30                   Ripsiäiset kuriin kasvutunnelissa (Eeva Markkanen / Jyväskylän yliopisto)

10.45                   Työpolku Biotukseen (Daria Hyppenen, Biotus Oy)

11.00                   Tuoretta tutkimusta / koosteet: 1) Mitä tehdä kelta-ansatarkkailulla kerätyllä tiedolla: esimerkkinä jauhiaisten torjunta. 2) Onko kasvintuhoojien resistenssinhallinta mahdollista globaaleissa kasvitoimitusketjuissa? (Irene Vänninen / Luke)

11.20                   Ajankohtaista ja lopetus, Wilhelmiina Kallio, Biotus Oy

Laatikonkasauksen SM-kisat

Osaatko taitella pahvilaatikkoja muotoonsa tehokkaasti? Tule kisaamaan Viljelijän Bernerin osastolle alueen keskelle!

Kaikille avoimia opastettuja kierroksia

Opastettuja kierroksia järjestetään päivittäin.

Tarkistathan kierrosten päivät ja kellonajat tältä sivulta lähempänä näyttelyä sekä portilla jaossa olevasta näyttelyoppaasta. Kaikille avoimille ja ilmaisille opastetuille kierroksille ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.

Pienoismalleja, kärhöjä ja viinirypäleitä

Alueen keskellä A-hallissa pääset tutustumaan virolaisen Roogoja Talun huikeaan viinirypäle- ja kärhönäyttelyyn. Samassa paikassa on myös hieno kokoelma Matti Kastisen pienosmalleja traktoreista ja muista työkoneista.

Kirjakahvilaan onnenpyörää pyörittämään

Suuntaa mamsellia, eli tuulimyllyä kohti, niin löydät kirjakahvilan. Siellä on myynnissä uusia puutarha- ja viheralan kirjoja, muun muassa nopeimmille Viljelykasvien nimistön uusin painos.

Kirjakahvilasta löydät myös onnenpyörän. Sitä pyörittämällä tuet Lepaan Oppilaskunnan toimintaa ja pääset nauttimaan hyvistä arpajaisvoitoista.

Viinitilalta myös panimotuotteita

Lepaan Viinitila matkalla näyttelyalueelle on avoinna kaikkina näyttelypäivinä, joten sinne on helppo poiketa matkalla näyttelyyn tai sieltä lähtiessä. Viime vuonna Lepaalla on alkanut myös oman oluen valmistus, joten tervetuloa tutustumaan viinitilan juotavien valikoimaan.

Porttilahja 60-vuotisjuhlavuoden kunniaksi 

Mahtavaa, kun tulet näyttelyyn! Tänä vuonna näyttelyn portilla jaetaan reilut 300 vihannespakkausta päivittäin kello 11.30 alkaen.

Muutokset ohjelmaan mahdollisia.

Integroitu viljely ja puettava teknologia alkutuotannossa 

Integroitu viljely ja puettava teknologia alkutuotannossa -seminaari järjestetään perjantaina 16. elokuuta kello 9.00–12.00 Päärakennuksen luokassa 165.

8.45–9.00                      Aamukahvi ilmoittautuneille

9.00–9.10                       Tervetuloa, Marja Kallela, ProAgria

9.10–9.40                       Mitä kasvinesteanalyysi kertoo mansikanviljelijälle? Nina Sevelius, ProAgria SLF ja Marja Rantanen, Luke

9.40–10.10                     IPMWorks, Integroitu viljely, Marja Kallela, ProAgria

10.10–10.40                   Pölyttäjäystävällinen viljely, Pyry Sammalistonaho, ProAgria

10.40–11.10                   Eksoskeletonit maa- ja puutarhataloudessa, Kimmo Vänni, HAMK

11.10–11.40                    Miten tuki- ja liikuntaelimistön kuormitusta voi keventää uusin keinoin? Esimerkkejä erilaisten exoskeletoneiden pitkäaikaisesta käytöstä puutarha-alalta, Minna Laine, Meditas Oy

11.40–12.00                   Mahdollisuus eksoskeletonien kokeilemiseen, Kimmo Vänni & Tiimi

Tapahtuma on ilmainen. Ilmoittaudu kahvitarjoilun vuoksi tapahtumaan tästä.

IPM Works on saanut rahoitusta Euroopan Unionin Horisontti 2020 -tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta. Puettava teknologia kestävän ruokajärjestelmän ja yrittäjien tukena -hanke on saanut rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastolta (EAKR).

Muutokset ohjelmaan mahdollisia.

Karhunvadelma ja marjasinikuusama – torstaina 15.8. uudet marjalajit tutuksi 

Tutustu torstaina 15.8. kello 13.00–14.00 karhunvadelman ja marjasinikuusaman (hunajamarja) viljelyyn ja Lepaalle kesällä 2024 perustettuun marjasinikuusamaviljelmään. Tule kuuntelemaan viljelijöiden kokemuksia ja maistelemaan marjoja. Paikkana on päärakennuksen luokka 226. kello 14.00 lähtö päärakennukselta Lepaan marjasinikuusamaviljelmälle Lepaan marjatarhalle. Tilaisuuden järjestää Kasvisruokainnovaatioilla kasvuun (Kasvis-TKI) -hanke

 Kello 13.00 Kasvisruokainnovaatioilla kasvuun 

Kello 13.10 Karhunvadelma / Peltosirkun kokemuksia ja mehu- ja tuoremarjamaistatusta 

Kello 13.30 Rauhalan luomutilan kokemuksia marjasinikuusaman viljelystä, kuluttajapalautteesta ja marjoista tehdyistä jalosteista. Tuoremarjamaistatusta.

Kello 14.15 Lepaan marjasinikuusamaviljelmän esittely (lähtö luokasta 226 kello 14.00) Lepaan marjatarhalla 

Tilaisuus päättyy noin kello 14.45. 

Muutokset ohjelmaan mahdollisia.

Kasviksia kotimaasta – puutarha-alan tarjontaa kehittävä työpaja

Suomalaiset syövät liian vähän vihanneksia, hedelmiä ja marjoja – ja uudet ravitsemussuositukset asettavat tavoitteen entistäkin korkeammalle. Miten voisimme vastata kysyntään erityisesti suomalaisella tuotannolla?

Luonnonvarakeskus järjestää torstaina 15.8. kello 9.00–11.45 työpajan suomalaisen kasvistarjonnan lisäämisestä ja monipuolistamisesta vuoteen 2035 mennessä. Työpajassa pohditaan alan pullonkauloja ja mahdollisuuksia ratkaista niitä.

Osallistujat saavat tarvitessaan pääsylipun Lepaa 2024 -tapahtumaan torstaille 15.8., sillä työpaja järjestetään näyttelyalueella.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan täältä.

Muutokset ohjelmaan mahdollisia.

Herne – vuoden maatiaiskasvi 2024

Tule tutustumaan perjantaina 16.8. kello 11.00–12.00 herneeseen, vuoden maatiaisvihannekseen 2024. Tule kuulemaan, mitä maatiaiskasvit tarkoittavat ja näe eri maatiaishernelajikkeita Lepaan vihannesnäytemaalla. Ohjelmassa myös Hirvenojan tilan viljelykokemuksia keltaisesta herneestä ja sen käyttömahdollisuuksista. Voit myös maistaa herne-basilikapestoa ja saat reseptin mukaasi. Paikkana on Päärakennuksen luokka 226 ja kello 12.15–12.45 Lepaan vihannesnäytemaa 

 

Kello 11.00–11.05 Kasvisruokainnovaatioilla kasvuun 

Kello 11.05–11.20 Vuoden maatiaiskasvi herne -tietoisku, mitä maatiaislajikkeet ovat, Kirsi Mäkinen, lehtori ja Maatiainen ry 

Kello 11.20–11.40 Luomuviljelijän kokemuksia keltaisen herneen viljelystä ja sen tuotteistamisesta, Markku Hirvenoja, Hirvenojan tila 

Kello 11.40–12.00 vapaata keskustelua ja herne-basilikapeston maistatusta ja reseptiikkaa  

Kello 12.15 Maatiaishernelajikkeiden esittely Lepaan vihannesnäytemaalla (lähtö kello 12.00 luokasta 226 päärakennuksesta) 

Muutokset ohjelmaan mahdollisia.

Tule kukkahattu päässä – joka päivä palkitaan kiinnostavin

Tule näyttelyyn itse tuunaamasi kukkahattu päässä ja kuvauta se B-hallissa Puutarha&kauppa-lehden osastolla. Raati valitsee joka päivältä kiinnostavimman hatun, jonka kantaja voittaa kukkalahjakortin. Lierihattu, lippalakki, pipo – koristele päähine ja tule näyttelyyn!

Huikea Lepaa Open -kukkasidontakilpailu torstaina

Tervetuloa seuraamaan torstaina 15.8. Lepaa Open -kukkasidontakilpailua Päärakennuksen suuntaan. Pareittain toteutettavassa kilpailussa kymmenen paria toteuttaa kaksi yllätystyötä sekä showtyöt. Tutustu tästä kilpailijoihin. Voittaja julkistetaan näytteilleasettajien illanvietossa torstaina 15.8. kello 18.00.

Muutokset ohjelmaan mahdollisia.

Maissipohjainen kukkasieni

Phoam Labs Yhdysvalloista on kehittänyt pitkään maissipohjaista, maatuvaa kukkasientä öljypohjaisen tilalle. Sieni on esillä näyttelyssä, tule tutustumaan!

Paperikukkatyöpaja torstaina

30 ensimmäistä pääsee ilmaiseksi osallistumaan torstaina 15.8. klo 11.00 eteenpäin viehättävien paperikukkien työpajaan. Työpajan järjestää taidokas Vuokkolan kukat. Työpaja on B-hallissa.

Suloisia miniamppeleita perjantaina

Tule ja tee helpolla makramee-solmeilulla itsellesi suloinen miniamppeli perjantaina 16.8. Lankoja ja saviruukkuja riittää sadalle. Tervetuloa B-halliin.

Suomen kaunein maljakko -äänestys

Viime vuonna näyttelyssä äänestettiin Suomen ruminta maljakkoa. Nyt selvitetään, mikä on Suomen kaunein maljakko. Tule A-halliin äänestämään klassikkomaljakoista mieleisin. Äänestää voit jokaisena näyttelypäivänä.

Koneparaati ja työnäytöksiä – muun muassa

Kone-edustukset ja edustajat vaihtuvat, joten Lepaalle kannattaa tulla kuulemaan ja katsomaan, missä nyt mennään.

Koneparaatissa esittäytyvät uutuustuotteet päivittäin kello 11 ja 15. Juonnettu paraati kestää puolisen tuntia. Paraatin ulkopuolella pääset tutustumaan koneisiin näyttelyosastoilla, joilla esitellään toimintaa myös luonnollisessa ympäristössä.

Pysy kärryillä

Eri kanavia seuraamalla tiedät, mitä näyttelyyn liittyvää tapahtuu milloinkin.

Youtube-kanavalta tunnelmapaloja

Oletko jo vieraillut näyttelyn Youtube-kanavalla? Edellisvuosien näyttely- ja Lepaa-videot löydät täältä.

Oletko Instagramissa?

Seuraa meitä monen muun tapaan Instagramissa. Klik klik, pääset täältä tilillemme.

Ollaan Facebook-kavereita

Kerromme näytteilleasettajien uutuuksista ja muista näyttely- ja Lepaa-aiheisista kuulumisista Facebookissa. Tule seuraamaan!

Tuleeko sinulle jo uutiskirjeemme?

Tilaa näyttelyn etusivun alalaidasta uutiskirjeemme ja saat kootusti tärkeimmät tiedot ja uutuudet suoraan sähköpostiisi.