Lepaalle elokuussa?

Lepaalla luvassa ammattiasiaa ja inspiroivaa tekemistä

Tutustu näyttelyn näyttelyoppaaseen! Opas on myös jaossa ilmaiseksi näyttelyn sisäänkäynnissä.

Lepaa 2023 -näyttely järjestetään Lepaalla 17.–19. elokuuta 2023. Luvassa on taas paljon mielenkiintoisia uutuuksia ja ohjelmaa. Lisää ohjelmasta lähempänä kesää näyttelyn somekanavissa, elokuun alussa ilmestyvässä sähköisessä ja portilla ilmaiseksi jaossa olevassa näyttelyoppaassa sekä täällä verkkosivuilla.

Näyttely on avoinna 17.–19. elokuuta torstaista perjantaihin kello 10–17 ja lauantaina kello 10–16.

Aikuisten pääsylippu maksaa 18 euroa ja ryhmälippu (vähintään 10 henkilöä) 12 euroa. Eläkeläislippu 12 e ja iltapäivälippu klo 14 eteenpäin 12 euroa. Opiskelijat pääsevät ilmaiseksi, kunhan lippu on etukäteen lunastettu ja mukana on opiskelijakortti tai muu todiste. Alle 18-vuotiaat huoltajan mukana tulevat lapset pääsevät ilmaiseksi.

Pysäköintimaksu on 6 euroa/auto. Linja-autot ja linja-autokuljettajat ilmaiseksi.

Näyttelyn ohjelma täydentyy vielä.

Seminaareja ammattilaisille

Torstaina 17.8. Hämeen ammattikorkeakoulu järjestää seminaarin Nykyaikainen niityn hoito – tuloksena esteettinen ja elävä ympäristö. Tapahtuma järjestetään kello 9.00–12.00 Rikala-salissa. Seminaarin jälkeen pääsee tutustumaan koko koneketjuun eli hoitoon tarkoitettuihin työkoneisiin ja niittoon, joita esittelee ainakin kolme eri yritystä. Seminaarin hinta on 95 euroa + alv 24 %, sisältää näyttelyn sisäänpääsymaksun. Lue lisää täältä.

Torstaina 17.8. pohditaan, onko turve korvattavissa. Kasvihuoneviljelyssä kasvuturpeen käytön tulevaisuutta käsittelevässä seminaarissa keskustellaan KaTuKa- eli Kasvuturpeelle Kavereita -hankkeen tuloksista, mutta myös yleisesti turvetta korvaavista materiaaleista ja kasvualustatilanteesta Suomessa ja maailmalla. Seminaarin puhujina ovat  KaTuKa -hankkeeseen osallistuneiden kasvualustavalmistajien edustajat Kari Silokangas (Kekkilä-BVB), Aimo Turunen (Kiteen Mato ja Multa Oy) ja Tuulia Valkama (Novarbo Oy) sekä KaTuKa- hankkeeseen tutkijan ominaisuudessa osallistunut vanhempi tutkija Juha Näkkilä (Luonnonvarakeskus). Seminaari järjestetään kello 13.00–15.00 Päärakennuksessa luokassa 165. Tapahtuma on ilmainen, mutta ilmoittauduthan mukaan täältä.

Perjantaina 18.8. Hämeen ammattikorkeakoulu järjestää SatoBotti- ja IPM Works -seminaarin Rikala-salissa kello 9.00–12.00. SatoBotti-hankkeen tavoitteena on tarjota marja- ja maatiloille sekä kasvihuoneille robotisoituja ratkaisuja, joilla voidaan tehostaa tuotantoa. Seminaarin puheenvuoroissa käsitellään muun muassa poimintarobotiikkaa meillä ja maailmalla sekä kuullaan ajankohtaisia uutisia kasvinsuojeluun liittyen. Exoskeletonin käyttöön marjojen viljelyssä tutustutaan myös. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan täältä.

Muutokset ohjelmaan mahdollisia.

Green Flag Award -tunnusten jako

Torstaina 17.8. kello 13.30 julkaistaan Green Flag Award 2023–2024 -tunnuksen voittaneet viheralueet. Green Flag Award tunnistaa ja palkitsee hyvin ylläpidetyt ja hallinnoidut viheralueet ja asettaa tason kansainvälisesti ensiluokkaisille viheralueille niin Suomessa kuin koko maailmassa. Suomessa GFA-toimintaa hallinnoi Viherympäristöliitto ry, tärkeänä yhteistyökumppaninaan Hämeen ammattikorkeakoulu. Tilaisuus alueen keltaisten arvorakennusten ympäristössä.

Laatikonkasauksen SM-kisat

Osaatko taitella pahvilaatikkoja muotoonsa tehokkaasti? Tule kisaamaan Viljelijän Bernerin osastolle alueen keskelle! Kaikille osallistujille luvassa tuotepalkintoja.

Kaikille avoimia opastettuja kierroksia

Opastettuja kierroksia järjestetään päivittäin. Kasvihuoneeseen pääsee tutustumaan torstaina ja perjantaina. Ryhmäkasveihin ja ruusupenkkiin tutustutaan kerran jokaisena näyttelypäivänä. Myös viheralan koetoimintaan on tulossa kierros.

Tarkistathan kierrosten päivät ja kellonajat vielä tältä sivulta lähempänä näyttelyä sekä portilla jaossa olevasta näyttelyoppaasta. Ilmaisille opastetuille kierroksille ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.

Villikasvikierros joka päivä

Kerran päivässä pääsee mukaan alan todellisen asiantuntijan, Jouko Kivimetsän, kanssa villikasvikierrokselle Lepaan puistoon. Tavalliselta puistonurmikoltakin voi löytää vaikka mitä hyödyllistä.

Pienoismalleja, kärhöjä ja viinirypäleitä

Alueen keskellä A-hallissa pääset tutustumaan virolaisen Roogoja Talun huikeaan viinirypäle- ja kärhönäyttelyyn. Samassa paikassa on myös hieno kokoelma Matti Kastisen pienosmalleja traktoreista ja muista työkoneista.

Valokuvanäyttely hämäläisestä luonnosta

Päärakennuksen rauhallisessa aulassa pääset tutustumaan paikallisten luonnonystävien valokuvanäyttelyyn Pölyttäjät ja pörriäiset. Nehän ovat elintärkeä osa ruuan tuotantoa ja luonnon monimuotoisuutta. Pronatura Finlandin jäseniä myös päivystää tilassa silloin tällöin.

Tulevat Vuoden vihannes -julkistukset näyttelyssä

Torstaina 17.8. julkistetaan taas ennakoivasti tulevien vuosien 2024–2026 Vuoden vihannekset. Tai vai mitähän nyt tullaankaan julkaisemaan? Lepaalla se selviää.

Viinitilalla nyt myös panimo

Lepaan Viinitila matkalla näyttelyalueelle on avoinna kaikkina näyttelypäivinä, joten sinne on helppo poiketa matkalla näyttelyyn tai sieltä lähtiessä. Tänä vuonna Lepaalla on alkanut myös oman oluen valmistus, joten tervetuloa ensimmäistä kertaa tutustumaan viinien, siiderien ja limonadin lisäksi olutvalikoimaan!

Puutarhamuseoon Hyvän sään aikana

Lepaan puutarhamuseo lainaa elokuuksi Suomen maatalousmuseo Saran tuottama näyttelyä Hyvän sään aikana. Hyvän sään aikana on näyttely maataloudesta muuttuvassa ilmastossa ja vaihtelevissa säissä. Tervetuloa tutustumaan Viinitilalla sijaitsevaan museoon!

Näyttelyalueella Marjalassa, osastolla U 62, pääset myös tutustumaan puutarhahistoriaan, kun museopuutarhuri Aaja Peura avaa arkiston ja kirjaston. Joka näyttelypäivä klo 12–13 hän kertoo työstään ja turkulaisen Kuralan kylämäen elävän historian museosta.

Opettajat tapaavat torstaina

Viher- ja puutarha-alan opettajayhdistys VIPU ry:n GetTogether-opettajatapaaminen on torstaina 17.8. Kokoontuminen on kello 13.00 Päärakennuksen luokassa 162.

Suomen rumin maljakko -äänestys

Tule B-halliin tutustumaan ryhmä- ja kausikasvinäyttelyyn, jonka yhteydestä löydät veikeän Suomen rumin maljakko -kilpailun. Mikä väri, tyyli tai muoto vetoaa rumuudellaan sinuun? Tule ja äänestä paras eli pahin. Äänestää voit jokaisena näyttelypäivänä.

Tee itse oma kasvimuste torstaina

Torstaina 17.8. kello 10.30 alkaen pääsee 35 nopeinta tekemään oman kasvimusteen Outarin Ronja Kuokkasen opastuksella. Kasvimusteella voi tehdä kotona kalligrafiaa tai maalata, sillä se soveltuu monenlaiseen käyttöön. Tapahtumaan ei tarvitse ilmoittautua.

Kotimaisista ruukkukukista amppeli tai kranssi

Kauniisti kotimainen tarjoaa perjantaina 18.8. työpajan, jossa pääsee tekemään kotimaisista kukista amppeli-istutuksen tai kranssin. Samassa yhteydessä jaossa ilmaiseksi myös kotimaisten kukkien markkinointiin tarkoitettuja julisteita vuosien varrelta.

Ihastu monivuotisiin vihanneksiin -luento lauantaina

Monivuotiset vihannekset ovat kasveja, jotka elävät vähintään kolme vuotta ja joista voidaan korjata syötävää satoa ilman vuodesta toiseen. Monivuotisten vihannesten avulla saa helposti tervetullutta vaihtelua ja monipuolisuutta ruokiin, ja monet niistä ovat koristeellisia ja sopivat hyvin vaikkapa koristekasvien joukkoon. Monet niistä ovat hyvin aikaisia, ja monet puolestaan tuottavat satoa pitkälle syksyyn. Kasvupaikankaan suhteen nämä eivät ole kovin kranttuja. Niitä on myös helppo säilöä. Tule sinäkin tutustumaan ja ihastumaan monivuotisiin vihanneksiin! Puutarhuri Henna Jämsä kertoo aiheesta lauantaina Päärakennuksessa luokassa 165 kello 11.00 ja 14.00. Luennon yhteydessä myynnissä reilu vuosi sitten suomeksi ilmestynyttä Monivuotiset vihannekset -kirjaa hintaan 30 euroa. Maksu käteisellä tai MobilePaylla.

Muutokset ohjelmaan mahdollisia.

Koneparaati, työnäytöksiä ja ruohonleikkauksen taitoajon SM-kilpailu

Maailmantilanne vaikuttaa edelleen konealaan, joten Lepaalle kannattaa tulla kuulemaan ja katsomaan, missä nyt mennään.

Koneparaatissa esittäytyvät uutuustuotteet päivittäin kello 11 ja 15. Juonnettu paraati kestää puolisen tuntia. Paraatin ulkopuolella pääset tutustumaan koneisiin näyttelyosastoilla, joilla esitellään toimintaa myös luonnollisessa ympäristössä.

Jo legendaariseksi muodostunut ruohonleikkauksen taitoajon SM-kilpailu kolme kertaa päivässä Päärakennuksen edustalla. Osallistuminen ei vaadi muuta kuin ilmestymistä paikan päälle.

Pysy kärryillä

Eri kanavia seuraamalla tiedät, mitä näyttelyyn liittyvää tapahtuu milloinkin.

Youtube-kanavalta tunnelmapaloja

Oletko jo vieraillut näyttelyn Youtube-kanavalla? Edellisvuosien näyttely- ja Lepaa-videot löydät täältä.

Oletko Instagramissa?

Seuraa meitä monen muun tapaan Instagramissa. Klik klik, pääset täältä tilillemme.

Ollaan Facebook-kavereita

Kerromme näytteilleasettajien uutuuksista ja muista näyttely- ja Lepaa-aiheisista kuulumisista Facebookissa. Tule seuraamaan!

Tuleeko sinulle jo uutiskirjeemme?

Tilaa näyttelyn etusivun alalaidasta uutiskirjeemme ja saat kootusti tärkeimmät tiedot ja uutuudet suoraan sähköpostiisi.