Missä Lepaa on, miten sinne pääsee?

Lepaalla on kiinnostavaa ohjelmaa joka päivä

Luvassa taas paljon uutta, mutta tutut, hyvät tapahtumat säilyvät. Tervetuloa Juhlanäyttelyyn 15.–17. elokuuta! Näyttelyoppaan löydät täältä ja alueen karttoihin pääset tutustumaan tästä.

Joka päivä nopeimmille portilta yllätys mukaan!

Kauppapuutarhaliiton 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi portilla jaetaan joka päivä 300 ensimmäiselle pohjanmaalainen läkkipeltinen 100 millilitran mitta. Mukana on kesädrinkin ohje.

Näyttelyopas ilmestyy 9. elokuuta

Kaiken näyttelystä löydät näyttelyoppaasta, jonka jaamme tänne nettisivuille myös sen ilmestyttyä. Tutustu heti, halusitpa löytää tapahtuman näytteilleasettajat, kartat, ohjelman, ruokapaikat tai vessat. Opas myös postitetaan Puutarha&kauppa-lehden tilaajille ja on jaossa näyttelyn sisäänkäynnissä ilmaiseksi.

Kauppapuutarhaliiton juhlavastaanotto perjantaina

Näyttelyn vastuullinen järjestäjä Kauppapuutarhaliitto ry on ajanut sata vuotta kasvihuoneviljelijöiden asioita. 100-vuotisjuhlan kunniaksi perjantaina 16.8. järjestetään juhlavastaanotto Päärakennuksella kello 13.00, jossa Kauppapuutarhaliittoa pääsee onnittelemaan. Ensimmäinen tunti on varattu tietyille yhteistyökumppaneille. Tästä pääset varaamaan onnitteluajan, tai ilmesty vain rennosti paikalle.

Somessa tunnelmia

Tiesithän, että näyttely on myös sosiaalisessa mediassa? Seuraa näyttelyfiilistelyä Facebookissa ja Instagramissa.

Kaikki porukalla yhteiskuvaan perjantaina!

Miltä näyttävät puutarha- ja viheralan ammattilaiset? Tule puutarha-alan suurimpaan yhteiskuvaan perjantaina 16.8. klo 12.00! Paikka on Päärakennuksen ja B-hallin välissä, ja kun katsot B-hallin suuntaan, olet kuvassa.

Mitä muistoja sinulle on Lepaalta?

Jäikö viime vuonna muisto Lepaalta jakamatta? Vielä ehtii! Monella on muistoja Lepaalta niin näyttelyn kuin opiskelun ajoilta. Onko mieleen jäänyt kenties lapiointi vai lempi? Näyttelyssä voit jakaa muistosi liimaamalla eri symbolein merkittyjä tarroja alueen karttaan.

Someta kohokohdat – voita 50 euron kukkalahjakortti

Mikä sinua näyttelyssä kiinnostaa? Jaa näyttelyvalmistelut ja -kuulumiset tunnistein #lepaa19 ja #lepaanayttely, niin mekin tiedämme, mikä sinua innosti. Palkitsemme parhaan edellä mainituin tunnistein jaetun Lepaa spirit -kuvan 50 euron kukkalahjakortilla. Voittajalle ilmoitetaan voitosta näyttelyn jälkeisellä viikolla. Veikeimpiä kuvia voidaan myös jakaa näyttelyn somekanavissa.

Opastetuille kierroksille

Näyttelyalueella on joka päivä opastettuja kierroksia. Kaikkien ilmaisten kierrosten ajat löydät kesän edetessä täältä sekä portilla jaossa olevasta näyttelyoppaasta ja näyttelytoimiston seinältä. Ensimmäisenä näyttelypäivänä on viheralueiden tutkimukseen liittyvä kierros klo 13.00. Lepaan kasvihuoneista kuulet torstaina ja perjantaina. Vihannesnäytemaat ovat tänä vuonna Lepaan Taimiston ja Hedelmätarhan vieressä, ja myös vihannemaalla on luvassa opastettuja kierroksia.

Muutokset mahdollisia.

Kasvien ystäviä hellitään

Näyttelyssä pääsee nauttimaan kasveista monin tavoin.

Kauniisti&Puhtaasti Kotimainen -kasvikisa

Millaisia kilpailutöitä syntyy kotimaisista leikko- ja ryhmäkukista sekä muista kasvihuonetuotteista? Se selviää torstaina 15.8., jolloin yksittäiset henkilöt tai enintään 3 hengen tiimit voivat osallistua yllätystöiden tekoon. Lisää kilpailusta löydät tästä.

Villiyrtit ja kesyt yhdessä!

Jouko ja Raija Kivimetsä ja Reeta Rouhiainen johdattavat A-hallissa villivihannekset, syötävät kukat ja kauppayrtit yhdistävään maailmaan. Osastolla mm. villivihannesnäyttely, yrttiteemaistelua ja työpajoja. Tule kuulemaan, kuinka hyödyntää ”rikkakasvit” ja yhdistää ne osaksi kaupallista viljelyä.

Pyykkietikkaa yrteistä

Tule perjantaina 16.8. tekemään pyykkietikkaa, jossa on kotimaisia yrttejä. Pyykkietikkamahdollisuus on sadalle ensimmäiselle.

Luovasti punajuuritaidetta

Juurikkaat ovat Vuoden vihannes -tittelin omistajia 2019. Tule kokeilemaan torstaina 15.8., miten punajuurella painetaan kangasta tai maalataan kuin vesiväreillä.

Aalto-yliopiston ChemArts-kesäkoulu hyödyntää tomaatin kasvustoa

Hämeen ammattikorkeakoululla on alkanut Aalto-yliopiston kanssa yhteistyössä ChemArts -kesäkoulu, jossa kemian ja muotoilun opiskelijat hyödyntävät oppilaitoksen huoneesta tyhjennettyjä tomaatin kasvustoja ja tuottavat niistä materiaalikokeiluja. Näyttelyssä esillä on erilaisia malleja.

Huikeita kasvipäitä

Hämeenlinnalaisen Kaisan Kukan Päivi Lehti tuo näytille taidokkaita floristisia pääkoristeita, joissa marjat, vihannekset ja kasvihuonetuotteet tekevät vaikutuksen. Lisää aiheesta löydät täältä.

Uutuuslajikkeet – ja aika paljon muutakin

B-hallin tuntumassa esillä parhaimmat ryhmäkasvit, amppelit ja yrtit ihastuttavat ja tarjoavat lajiketietoutta.  

Kukkakierroksille opastettuna ja omin päin

Opastetut ryhmäkasvikierrokset järjestetään jokaisena näyttelypäivänä. Tule kuulemaan, mitkä lajit ja lajikkeet selvisivät kesästä. Lepaan oppilaitoksen alueet ovat vapaasti kierrettävissä, joten kesäkukkia pääsee ihastelemaan myös päärakennuksen ja toimiston läheisyydessä.

Kärhöt ja rypäleet esillä

Virolaisen Roogoja Talun kärhö- ja viinirypälenäyttelyyn ja myynnissä oleviin tuotteisiin tutustut A-hallissa ja sen edustalla.

Kasviostoksia kotiin

Kotiinviemiset ilahduttavat aina. Tänä vuonna kasveja myyvät ainakin Blomqvistin taimistot, edellä mainittu virolainen Roogoja Talu ja Sasky-oppilaitos ja oppilaitoksen taimisto Tuulimyllyn kupeessa. Myös Lepaan Oppilaskunta myy kasveja.

Muutokset mahdollisia.

Osaajille tapahtumia

Opi lisää tai osoita jo osaamisesi, molemmat onnistuvat Lepaalla. 

Maakirjaston avajaiset

Viime näyttelyn aikaan Maakirjastoa alettiin perustaa, ja torstaina 15.8. klo 14.00 vietetään sen avajaisia. Maakirjasto sijaitsee Ruokalan edustalla. Maakirjastossa on eri tavoin lannotettuja erilaisia maa-aineksia.

Muovipakkausklinikalla hyvän pahan muovin kimppuun

Millainen on hyvä pakkaus kierrätyksen näkökulmasta? Entä miten kierrätät oman yrityksen muovipakkaukset? Suomen Uusiomuovin Muovipakkausklinikka osastolla B6 pureutuu ajankohtaiseen aiheeseen.

Lainaatko aivosi?

Aivolainaamossa ratkotaan joukkovoimalla tarhurin arkisia haasteita. Miten Aivolainaamo toimii? Tule A-halliin osastolle A3 kuulemaan lisää ja ”lainaamaan” aivojasi.

100 kännykkää, 100 virusnäytettä

Tule testauttamaan kännykkäsi kasvivirusten osalta ilmaiseksi! Ruokaviraston osastolla C3 sadan viljelijän kännykästä otetaan näyte, jonka tarkoituksena ei ole selvittää, kenen kännykästä viruksia mahdollisesti löytyy, vaan kerätä tietoa kasvivirusten leviämisestä. Tulokset ilmoitetaan sähköpostitse.

Testin avulla voidaan tunnistaa kerralla useita eri ryhmiin kuuluvia RNA-viruksia. Tarkoituksena on kerätä laajemmin tietoa kasvivirusten yleisyydestä ja säilymisestä kännyköiden pinnoilla. Samalla pyritään kiinnittämään viljelijöiden huomio pienten arkisten asioiden, kuten kännyköiden merkitykseen kasvitautien leviämistienä.

Osallistu Laatikonkasauksen SM-kilpailuun – saat tuotekassin osallistumisesta

Laatikonkasauksen SM-kilpailun järjestää Viljelijän Berner ja StoraEnson yhteisosastolla U124. Palkintosijojen lisäksi jokainen osallistuja saa tuotekassin palkinnoksi osallistumisesta.

Kolmen tulevan vuoden Vuoden vihannekset

Vuoden vihanneksen valitsevat Puutarhaliitto ja Kotimaiset Kasvikset ry. Tavoitteena on vihannesten käytön monipuolistaminen ja tuotetietouden levittäminen. Torstaina 15.8. julkistetaan ensimmäistä kertaa kerralla kolmen seuraavan vuoden 2020–2022 Vuoden vihannekset helpottamaan tulevan suunnittelua.

Jäseneksi Kauppapuutarhaliittoon omien joukkoon?

Miksi kasvihuoneessa viljelevän kannattaa olla Kauppapuutarhaliiton jäsen? Tule tapaamaan kasvihuoneviljelijöitä osastolle B31 ja juttelemaan viljelijöiden kanssa aiheesta lisää.

Kasvinsuojelun guru selviää Lepaalla

Kasvinsuojeluseuran puutarha-alan kasvinsuojelukilpailun finaali on torstaina 15.8. Kilpailun tarkoituksena on innostaa opiskelijoita nopeasti uudistuviin kasvinsuojelun menetelmiin ja kehittämään kestävää kasvinsuojelua. 

Viher-, kasvintuhoja ja laatujärjestelmäseminaarit näyttelyn yhteydessä

To 15.8. klo 9–12 Dynaamisten istutusten hoito -seminaari, jonka järjestävät Hämeen ammattikorkeakoulu ja Viherympäristöliitto ry. Seminaarissa käsitellään dynaamisesta eli monikerroksisesta ja muuttuvasta kasviyhdyskuntapohjaisesta suunnittelusta hoidon näkökulmasta. Hinta 80 e + alv, hinta sisältää sisäänpääsyn näyttelyyn. Lisätietoja sari.mantila@hamk.fi.

To 15.8. klo 13–16 Ympäristö ja maankäyttö laatujärjestelmissä ja pe 16.8. klo 9–12 Työehdot uusissa laatujärjestelmissä, järjestäjä Puutarhaliitto.

Pe 16.8. klo 9–11 Säpinää salaatilla, yllätyksiä yrteillä -kasvintuhoojaseminaari. Järjestäjät Biotus Oy ja Verdera Oy. Paikka Opisto-rakennuksen luokka 06. Ilmoittautuminen: Kahvitarjoilun varaamiseksi ilmoittaudu 15.8 mennessä  info@biotus.fi. Ilmoittaudu myös pääportilla, niin saat lipun näyttelyalueelle.
Kasvintuhoojaseminaarin ohjelma:
8.30 – 9.00     Paikalle saapuminen, kahvi, aloitussanat
9.00 – 9.45     Hygieniatoimet tautiongelmien ehkäisemisessä (Marja-Leena Lahdenperä, Verdera)
9.45 – 10.00   Vanha, varma trinatriumfosfaatti (Esa Palmujoki, Biotus)
10.00– 10.45  Kirvat ja miinaajat salaatilla (Heini Koskula, Biotus)
10.45-11.00    Salaattien ja yrttien taudit sekä tautien biologinen torjuntaohjelma (Päivi Heino, Verdera)

Muutokset mahdollisia.

Koneet livenä ovat Lepaan parasta antia

Olipa alustana nurmikko, sora, multa tai asfaltti, Lepaalle näet koneet luontaisessa ympäristössä. Tänä vuonna mm. mekaanisen rikkakasvitorjunnan valikoima kasvaa entisestään, robottiruohonleikkureita näkyy tositoimissa ja uudet edustukset kiinnostavat.

Koneparaati kaksi kertaa päivässä

Legendaarinen Koneparaati keskeisellä paikalla näyttelyalueen keskellä esittelee tämän hetken merkityksellisimmät koneuutuudet. Juonnetussa Koneparaatissa näet laitteet ja kuulet lisää ominaisuuksista reilun puolen tunnin aikana. Uutuuskoneparaati päivittäin kello 11 ja 15.

Työnäytökset laitteiden mukaan

Kiinnostaako maankaivu, nurmikonleikkaus, kastelu, lakaisu vai puun sahaus? Työnäytöksiä luvassa monella osastolla laitteen käyttökohteen mukaisella osastolla. Näe koneet käytössä ja kysy asiantuntijoilta lisää.

Pienoismallinäyttely A-hallissa

Tuttuja konemerkkejä ja malleja löydät veikeässä pienoismallinäyttelyssä. Minit menopelit esillä A-hallissa.

Ruohonleikkauksen taitoajon SM-kilpailu

Kaikille avoin taitoajo ajanottoineen Ferris-ammattileikkurilla haastaa kokeilemaan, kuinka vikkelästi leikkuri pujottelee ja väistää esteet. Mahdollisuus ajoon joka päivä Päärakennuksen vieressä kello 12, 13 ja 14.

Oppia kiinnostuksen mukaan

Eri puolilla aluetta tapahtuu niin osastoilla kuin alueen rakennuksissakin. Muistathan kurkata portilla jaossa olevasta näyttelyoppaasta kaikki tapahtumat!

Museopuutarhojen historiaa

Puutarhoissa on säilynyt Suomen historiaa. SuPu tekee näyttelyssä tutuksi Tuusulanjärven Ainolan puutarhaa ja Lepaan puutarhamuseota sekä niiden merkitystä historiallisten puutarhojen merkityksestä ja historian säilyttämisestä. Oppaina toimivat Sirkku Pihlman, eläkkeelle siirtynyt museologian lehtori Turun yliopistosta ja Aaja Peura, museopuutarhuri.

Allaskuminäytös vesiaiheiden maailmasta

Horisont Enterprises opastaa allaskumin ja kauniiden vesiaiheiden maailmaan osastolla U82.