Lepaalle elokuussa?
Ohessa -24 ohjelmaa – tulevaa suunnitellaan jo
Lepaa 2024 -näyttely järjestettiin Lepaalla 15.–17. elokuuta 2024. Tällä sivulla näet, mitä näyttelyssä oli vuonna 2024.
Tulevan, 14.–16. elokuuta 2025 järjestettävän näyttelyn suunnittelu on alkanut. Jos sinulla on toiveita, kerro se meille lepaa (at) kauppapuutarhaliitto.fi
Yritys tai yhteisö: osta ryhmäliput ja ruokaliput laskulle!
Yritykset ja yhteisöt voivat ostaa pääsyliput laskulle. Tänä vuonna myös ruoka- ja kahvilippuja on mahdollista ostaa laskulle ennakkoon. Myös parkkilippu löytyy lippukaupasta.
Pääset lippuostoksille tästä.
Huomioithan, että kauppa on tarkoitettu vain yrityksille ja yhteisöille, ja siellä voi maksaa vain laskulla. Ruoka- ja kahviliput lähetetään fyysisinä lippuina heinä-elokuun vaihteessa annettuun postiosoitteeseen. Käyttämättömiä lippuja ei hyvitetä. Ryhmä- ja parkkiliput lähetetään heti oston jälkeen sähköpostiin.
Luonnonkasveja viheralueille
Torstaina 15.8. kello 9–12 Hämeen ammattikorkeakoulu järjestää Luonnonkasvien käytön mahdollisuudet viherympäristöissä. Miksi olisi tärkeää vaalia kasvien alkuperiä ja geneettistä monimuotoisuutta? -miniseminaarin. Seminaarissa käsitellään muun muassa, miten niittykasveja voidaan kasvattaa ja tunnistaa taimivaiheessa kasvun seurantaa varten. Kasvimaantieteellinen näkökulma luonnonkasvien käyttöön eri viherympäristöissä – mitä tulisi ottaa huomioon ja miten luonnonkasvikantoja voitaisiin hyödyntää? Miten luonnonkasveja kasvatetaan ja siirretään viheraluekohteisiin? Mitä puuvartisia/luonnonkasveja lajeja voitaisiin hyödyntää enemmän viherympäristöjen istutuksissa ja miten? Miten taimistot pystyvät vastaamaan luonnonkasvien lisääntyvään kysyntään nyt ja tulevaisuudessa?
Puhujina seminaarissa ovat
• lehtori Hannu Äystö ja tutkijayliopettaja Outi Tahvonen, HAMK
• yli-intendentti Henry Väre, Helsingin yliopisto, Luonnontieteellinen keskusmuseo/Kasvimuseo
• puheenjohtaja Jere Nieminen, Villi Vyöhyke ry
• maisema-arkkitehti Aino Karilas ja kasviasiantuntija Anu Riikonen, Sitowase
• liiketoimintapäällikkö Sisko Salmiheimo, Harvialan taimisto Oy
Ilmoittaudu seminaariin 6.8. mennessä. Seminaarin hinta on 100 e + alv. Lisätietoja ja ilmoittautuminen täältä.
Muutokset ohjelmaan mahdollisia.
Kiinnostava kotimainen pähkinä
Perjantaina 16.8. kello 15.00 “pähkinämies” Joel Rosenberg johdattaa kotimaisten pähkinöiden viljelyyn Päärakennuksessa luokassa 230. Myös kirjallisuutta myynnissä. Luennolle on vapaa pääsy.
Muutokset ohjelmaan mahdollisia.
Vaahteran latvustuentanäytös
Suomen Puunhoitajien yhdistys järjestää vaahteran latvustuentanäytöksen perjantaina 16.8. kello 11.30. osastollaan U140. Tervetuloa seuraamaan!
Green Flag Award -tunnusten jako
Torstaina 15.8. kello 14.00 julkaistaan Green Flag Award 2024-2025 -tunnuksen voittaneet viheralueet. Green Flag Award tunnistaa ja palkitse hyvin ylläpidetyt ja hallinnoidut viheralueet ja asettaa tason kansainvälisesti ensiluokkaisille viheralueille niin Suomessa kuin koko maailmassa. Suomessa GFA-toimintaa hallinnoi Viherympäristöliitto ry, jonka tärkeänä yhteistyökumppanina on Hämeen ammattikorkeakoulu.
Tilaisuus on alueen keltaisten arvorakennusten ympäristössä ja löytyy myös näyttelyalueen kartasta.
A-hallissa kuumat puheenaiheet
Ohjelmalavalla A-hallissa on näyttelyn aikaan kaksi paneelikeskustelua aiheina Kasvistuotteiden brändäys ja Mitä Itumicin tilalle?
Torstaina 15.8. klo 13.00 järjestetään Itumic-puheevuorot. Kasvihuone- ja tunneliviljely vaatii tekniikkaa, joka monella on Itumic Oy:ltä. Yrityksen konkurssin jälkeen monella viljelijällä on ollut huoli, miten tästä eteenpäin. Aiheesta A-hallin ohjelmalavalla Puutarhaliike Helle Oy:n ja Schetelig Oy:n puheenvuorot torstaina 15.8. kello 13.00. Tervetuloa kuuntelemaan ja hörppäämään kuunnellessasi Traktorikahvilassa kahvit.
Perjantaina 16.8. klo 13.00 järjestetään brändipaneeli. Puutarha- ja kasvihuonealan vahvat brändit ja niiden suhde kauppaketjujen omiin tuotemerkkeihin puhuttaa alalla juuri nyt. Brändien rakentamista, kehittämistä ja tulevaisuudennäkymiä käydään läpi paneelikeskustelussa A-hallin ohjelmalavalla perjantaina kello 13.00.
Keskustelemassa ovat Kauppapuutarhaliitto ry:n entisen toiminnanjohtaja Jyrki Jalkasen johdolla Minna Rantala Kauppapuutarhaliitosta, Jari Mämmi Vihannes-Laitila Oy:sta, Samuli Laurikainen Silmusalaatilta sekä Jaakko Aro NAMS -brändiltä.
Koko alaa koskevat keskustelut koordinoi Kauppapuutarhaliitto ry.
Tuoretta satoa – Kasvinsuojeluun liittyviä tutkimus- ja hanketietoa kasvihuone- ja tunneliviljelijöille kaudelta 2024
Aika ja paikka: torstai 15.8 klo 9.30–11.30 Päärakennuksen luokka 226
Aika ja paikka: perjantai 16.8 klo 9.30–11.30 Rikala sali
Ilmoittautuminen kahvituksen varaamiseksi: info@biotus.fi
Kahvi ja seminaarin avaus, Heini Koskula, Biotus Oy
9.45 Kirvalajit koristekasvien ja tunnelimansikantaimissa (Sonja Mäkeläinen/ Itä-Suomen yliopisto)
10.00 Orius laevigatus nymfit ripsiäisen torjunnassa (Helmi Leino/ Helsingin Yliopisto)
10.15 Tomaatin ruosteäkämäpunkin tarkkailu (Aapo Ahonen / HAMK)
10.30 Ripsiäiset kuriin kasvutunnelissa (Eeva Markkanen / Jyväskylän yliopisto)
10.45 Työpolku Biotukseen (Daria Hyppenen, Biotus Oy)
11.00 Tuoretta tutkimusta / koosteet: 1) Mitä tehdä kelta-ansatarkkailulla kerätyllä tiedolla: esimerkkinä jauhiaisten torjunta. 2) Onko kasvintuhoojien resistenssinhallinta mahdollista globaaleissa kasvitoimitusketjuissa? (Irene Vänninen / Luke)
11.20 Ajankohtaista ja lopetus, Wilhelmiina Kallio, Biotus Oy
Laatikonkasauksen SM-kisat
Osaatko taitella pahvilaatikkoja muotoonsa tehokkaasti? Tule kisaamaan Viljelijän Bernerin osastolle U124 alueen keskelle! Ajanotto aina Koneparaatin jälkeen noin 11.30 ja 15.30. Lauantaina kilpailu kello 14.00.
Kaikille avoimia opastettuja kierroksia
Opastettuja kierroksia järjestetään päivittäin.
Tarkistathan kierrosten päivät ja kellonajat näyttelyoppaasta ja näyttelytoimiston seinustalta. Kaikille avoimille ja ilmaisille opastetuille kierroksille ei tarvitse ilmoittautua etukäteen ja niihin voi liittyä myös kesken menemällä paikan päälle.
Kesäkukkakierroksella alueen ryhmäkasvit ja ruusujen näytemaa tulevat tutuiksi päivittäin kello 12.00. Lähtö päärakennuksen ruukkupuutarhalta. Kukkien maailmaan johdattaa Anne Asumaniemi.
Matkailijoita varten laadittu teemapolku puistoalueella kiinnosti viime vuonna sankoin joukoin. Arboretumkierros torstaina ja perjantaina kello 12.00. Kierroksen kesto noin 1,5 tuntia. Startti keltaisten arvorakennusten luona sijaitsevan oppilaitoksen toimiston edestä Anni Koppasen johdolla.
Vihannesnäytemaa sijaitsee taimiston ja viljelytunneleiden ”alapuolella”. Vihannesten kiehtovaan maailmaan tutustuttaa Eija Rekola jokaisena näyttelypäivänä kello 13.00. Lähtö tuulimyllyltä.
Kasvisruokainnovaatioilla kasvuun -hanke esittelee vihannesnäytemaalla maatiaishernelajikkeita perjantaina kello 12.00. Lähtö näyttelytoimistolta. Hankkeeseen liittyen kasvamassa myös naurista ja salaattifenkolia.
Uuteen hedelmätarhassa sijaitsevaan marjasinikuusamaviljelmään pääset tutustumaan torstaina kello 14.00. Lähtö Päärakennukselta. Kierroksen tarjoaa Kasvisruokainnovaatioilla kasvuun -hanke
Millainen talvi oli viinirypäleen viljelyyn? Viime vuonna perustetun viinirypälenäytemaan esittely päivittäin kello 14.00. Lähtö Lepaan Oppilaskunnan ”olohuoneelta” eli kirjakahvilasta.
Uutena ohjelmassa mehiläistarhauskierros torstaina ja perjantaina kello 14.30. Oppaana Teija Javanainen. Lähtö Hämeen ammatti-instituutin osastolta B-hallista.
Pienoismalleja, kärhöjä ja viinirypäleitä
Alueen keskellä A-hallissa pääset tutustumaan virolaisen Roogoja Talun huikeaan viinirypäle- ja kärhönäyttelyyn. Samassa paikassa on myös hieno kokoelma Matti Kastisen pienosmalleja traktoreista ja muista työkoneista.
Kirjakahvilaan onnenpyörää pyörittämään
Suuntaa mamsellia, eli tuulimyllyä kohti, niin löydät kirjakahvilan. Siellä on myynnissä uusia puutarha- ja viheralan kirjoja, muun muassa nopeimmille Viljelykasvien nimistön uusin painos.
Kirjakahvilasta löydät myös onnenpyörän. Sitä pyörittämällä tuet Lepaan Oppilaskunnan toimintaa ja pääset nauttimaan hyvistä arpajaisvoitoista.
Viinitilalta myös panimotuotteita
Lepaan Viinitila matkalla näyttelyalueelle on avoinna kaikkina näyttelypäivinä, joten sinne on helppo poiketa matkalla näyttelyyn tai sieltä lähtiessä. Viime vuonna Lepaalla on alkanut myös oman oluen valmistus, joten tervetuloa tutustumaan viinitilan juotavien valikoimaan.