Ruokavirasto

Ruokavirasto

PL 200, 00027 RUOKAVIRASTO

Ihmisten, eläinten ja kasvien terveyden hyväksi

Ruokavirasto toimii ihmisten, eläinten, kasvien ja hyvinvoivan maaseudun eteen. Monet toiminnot liittyvät puutarha-alaan: huolehdimme kasvinterveydestä, lannoitteista, luomusta, elintarvikkeiden alkutuotannosta ja kasvien laadusta sekä maksamme erilaisia puutarha-alallekin suunnattuja tukia.

Tutustu näihin

Touko-asiointipalvelu käytössä kasvinterveyden asiakkaille

Ruokaviraston Touko-asiointipalvelun kautta rekisteröidytään ja päivitetään tiedot kasvinterveysrekisteriin. Asiointipalvelun kautta asiakas saa nopeasti ja turvallisesti tutkimustodistukset, tarkastuspöytäkirjat ja päätökset. Jos olet uusi Toukon käyttäjä, päivitä yrityksen tiedot tekemällä muutosilmoitus.

Lue lisää

Saarnenjalosoukko on levinnyt jo Pietariin - jatkaako matkaa Suomen puolelle?

Saarnia tuhoava saarnenjalosoukko löydettiin Pietarista vuonna 2020. Suomeen se voisi matkustaa todennäköisimmin liikenteen tai puutavaran välityksellä. Saarnenjalosoukot ovat pienikokoisia kovakuoriaisia ja sen vuoksi vaikeita havaita. Ruokavirasto kartoittaa jalosoukkoa feromonipyydyksillä. Viheralan ammattilaisten apu on tarpeen saarnien tarkkailussa. Jos epäilet löytäneesi saarnenjalosoukon, ilmoita siitä Ruokavirastoon: kasvinterveys@ruokavirasto.fi. Ruokaviraston verkkosivuilta löydät lisätietoa ja kuvia oireista.

Kuvagalleria

Lue lisää

Tomaatin ruskokurttuvirus leviää maailmalla

Monet EU-maat ovat tänä vuonna löytäneet tomaatin ruskokurttuvirusta. Löydöksiä on tehty tomaatin ja paprikan siemen- ja taimieristä. Viruksen leviämistä on vaikea estää, koska se leviää siemenissä. Ruskokurttuvirusta on syytä epäillä, jos tomaatti- tai paprikakasvustossa näkyy lehtien virusoireita tai hedelmien värivirheitä tai epämuotoisuutta. Ilmoita epäilystä Ruokavirastoon: kasvinterveys@ruokavirasto.fi.

Lue lisää

Onko ok tuoda kasveja matkatuliaisena?

EU-alueelta kasvien tuonti matkatavarana on pääosin sallittua. EU:n ulkopuolelta kasvinterveystodistus vaaditaan kaikille kasveille, siemenille ja lähes aina myös hedelmille, leikkokukille ja muille tuoreille tuotteille. Tämä käytännössä estää niiden tuonnin matkatavarana, koska todistuksen hankkiminen ei yleensä onnistu matkalla ollessa.

Ladattavat tiedostot

Lue lisää

Verkosta voi tilata siemeniä ja taimia tuontivaatimukset huomioiden

Siementen ja taimien tilaaminen kotipuutarhaan onnistuu matkatavaratuontia helpommin, mutta siinäkin tarvitaan kasvinterveystodistus ja usein myös tuontitarkastus. Katso ohjeet Ruokaviraston verkkosivuilta.

Lue lisää