Ruokavirasto

Ruokavirasto

PL 200, 00027 RUOKAVIRASTO

Ihmisten, eläinten ja kasvien terveyden hyväksi

Hyvä kasvinterveys on kestävän ja taloudellisesti kannattavan maa-, metsä- ja puutarhatalouden harjoittamisen ja ruuantuotannon keskeinen edellytys.

Tutustu näihin

1. Omavalvonta ja kasvinterveysvastaavan verkkokoulutusmateriaali

Verkkokoulutusmateriaali sisältää hyödyllistä tietoa puutarha-alan yrityksissä työskenteleville: tietoa kasvintuhoojien omavalvonnasta, kasvipassin käytöstä sekä kasvien jäljitettävyyteen liittyvistä vaatimuksista. https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/kasvintuotanto/kasvinterveys/valvonta/omavalvonta2/

Ladattavat tiedostot

Lue lisää

2. Siementen tilaaminen verkosta

Älä tilaa sokkona siemeniä verkkokaupasta. Helppoa kuin heinänteko, saatat ajatella, kun selailet nettisivuja eksoottisten kasvien siemeniä etsien. Jos et perehdy siementen verkkokaupan vaatimuksiin, voi maahantuonnissa ilmetä ikäviä yllätyksiä eivätkä siemenet välttämättä ikinä pääse multaan saakka. Tuontivaatimukset eivät ole puutarhaharrastajien kiusaksi, vaan tavoitteena on estää kasvintuhoojien ja vieraslajien leviäminen Suomen luontoon.

Ladattavat tiedostot

Lue lisää

3. Käytettyjen koneiden tuonnissa kasvinterveysriskejä – tunnetko tuontivaatimukset?

Maa- ja metsätaloustöissä käytössä olleisiin koneisiin kertyy pelloilta ja metsistä kasvi- ja maa-ainesta, jossa saattaa piileskellä kasvitauteja tai tuholaisia. Koneiden siirrossa kasvituholaisille muodostuu ilmainen kyyti uusiin maisemiin. EU:n ulkopuolelta tuotavia käytettyjä metsä- ja maatalouskoneita koskevat uudet tuontivaatimukset joulukuusta 2019 lähtien. Koneille pitää hankkia lähtömaasta kasvinterveystodistus ja maahantuonnista on tehtävä ilmoitus.

Ladattavat tiedostot

Lue lisää

4. Kasvien ja kasvituotteiden tuominen matkatuliaisena

Et voi tuoda matkoilta tullessasi mitä tahansa kasveja tuliaisina. Kasvien mukana voi kulkeutua Suomen luontoa ja kasvien viljelyä haittaavia vaarallisia kasvintuhoojia, joita on vaikea tai mahdotonta hävittää. Katso video https://www.youtube.com/watch?v=cF2G-AqYg-8

Ladattavat tiedostot

Lue lisää

5. Kasvinterveysvuosi 2020

Vuosi 2020 on kansainvälinen kasvinterveysvuosi. Tiesitkö, että kansainvälisessä kaupassa leviää kasvitauteja ja tuholaisia? Karanteenituhoojien leviäminen pitää estää, jotta kasvien viljely onnistuu ja metsien terveys ja ympäristömme hyvinvointi säilyvät. Karanteenituhoojat ovat merkittäviä kasvitauteja tai tuholaisia, joiden leviämisen estämiseksi viranomaiset määräävät toimenpiteitä. Kun opettelet tunnistamaan karanteenituhoojat, voit estää niiden leviämisen. inkki FAO:n kasvinterveysvuoden sivuille: http://www.fao.org/plant-health-2020/home/en/ Linkki Suomen kasvinterveysvuoden sivuille: www.kasvinterveys.fi kasvinterveysvuoden esite: https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/tietoa-meista/julkaisut/esitteet/kasvit/kasvinterveysvuosi_esite160120.pdf

Ladattavat tiedostot

Lue lisää

6. Hyönteishotellit

Hyönteiset eivät pelkästään pörise ja surise ja liihottele, vaan ne tekevät arvokasta työtä pölyttämällä ruokakasveja. Me ihmiset saisimme siis päivällispöydässä olla kiitollisia hyönteisten aherruksesta! Jos hyönteisille ei löydy sopivia pesäpaikkoja, ne eivät pääse tekemään työtään. Silloin lautasiltamme katoavat pian niin omenahillo, Härkis kuin mustikkajugurttikin. Onneksi hyönteiset viihtyvät mainiosti ihmisten rakentamissa keinopesissä eli hyönteishotelleissa. Maa- ja metsätalousministeriön Hyönteishotellit2020-kampanja kannustaa kaikkia suomalaisia ryhtymään hotellinpitäjiksi ja avaamaan oman hyönteishotellin vaikka kotipihan kulmalle, kerrostalon katolle tai mökkirantaan.

Ladattavat tiedostot

Lue lisää

7. Opetusaineistoa kasvinterveydestä koululaisille, Koloradonkuoriainen

Vietämme kasvinterveysvuotta maailmanlaajuisesti. Suojelemalla kasveja – suojelemme elämää. Olemme koonneet opetuksen tueksi tietoa, kuvia, videoita ja linkkejä kasvinterveydestä lapsille, nuorille ja opiskelijoille. Koloradonkuoriainen Koloradonkuoriainen on yksi pahimmista perunantuhoojista. Kuoriaiset ja niiden toukat syövät perunanlehdet reikäisiksi ja vähitellen lehdet ja varret lähes kokonaan. Kaikista koloradonkuoriaisepäilyistä pitää soittaa Ruokavirastoon. Puhelun yhteydessä saa ohjeet jatkotoimista.

Ladattavat tiedostot

Lue lisää

8. Opetusaineistoa kasvinterveydestä koululaisille, Tulipolte

Vietämme kasvinterveysvuotta maailmanlaajuisesti. Suojelemalla kasveja – suojelemme elämää. Olemme koonneet opetuksen tueksi tietoa, kuvia, videoita ja linkkejä kasvinterveydestä lapsille, nuorille ja opiskelijoille. Tulipolte Tulipolte (Erwinia amylovora) on Rosaceae-heimon kasvien tuhoisa bakteeritauti. Oireena on versojen lakastuminen, mustuminen ja kasvin kuoleminen. Tauti leviää saastuneiden kasvien sekä hyönteisten välityksellä. Tulipolte on yleinen useissa EU-maissa. Suomi on EU:ssa suoja-aluetta tulipoltteen suhteen, minkä vuoksi Suomeen saa tulipoltteen isäntäkasveja tuoda vain toisilta suoja-alueilta tai puskurialueilta, joilla tulipoltetta ei esiinny.

Ladattavat tiedostot

Lue lisää

9. Opetusaineistoa kasvinterveydestä koululaisille, Aasianrunkojäärä

Vietämme kasvinterveysvuotta maailmanlaajuisesti. Suojelemalla kasveja – suojelemme elämää. Olemme koonneet opetuksen tueksi tietoa, kuvia, videoita ja linkkejä kasvinterveydestä lapsille, nuorille ja opiskelijoille. Aasianrunkojäärä Aasianrunkojäärä on vaarallinen lehtipuita vioittava kovakuoriainen. Se on Kiinasta kotoisin oleva laji, joka on levinnyt Aasiasta Pohjois-Amerikkaan ja Eurooppaan puisen pakkausmateriaalin välityksellä. Ilmoita Ruokavirastoon kasvinterveys@ruokavirasto.fi, jos epäilet löytäneesi aasianrunkojääriä.

Ladattavat tiedostot

Lue lisää

10. Opetusaineistoa kasvinterveydestä koululaisille, Mäntyankeroinen

Vietämme kasvinterveysvuotta maailmanlaajuisesti. Suojelemalla kasveja – suojelemme elämää. Olemme koonneet opetuksen tueksi tietoa, kuvia, videoita ja linkkejä kasvinterveydestä lapsille, nuorille ja opiskelijoille. Mäntyankeroinen Havupuissa elävä mäntyankeroinen (Bursaphelenchus xylophilus) on kotoisin Pohjois-Amerikasta, josta se on levinnyt saastuneen puutavaran mukana Itä-Aasiaan ja Eurooppaan. Se aiheuttaa laajoja metsätuhoja. Mäntyankeroisen isäntäkasveiksi kelpaavat lähes kaikki havupuut. Mäntyankeroinen leviää Monochamus -suvun tukkijäärien avulla. Havainnoista ja epäilyttävistä oireista pitää ilmoittaa välittömästi Ruokavirastoon

Ladattavat tiedostot

Lue lisää

11. Ruokaviraston uusi sähköinen asiointipalvelu Touko - nyt myös kasvinterveyden asiakkaille

Ruokavirasto on avaamassa Touko-asiointipalvelun myös kasvinterveyden asiakkaille. Kasvinterveys- ja taimiaineistorekisteriin kuuluvat yritykset voivat päivittää siellä rekisteritietonsa, hakea kasvipassin käyttöoikeutta, nähdä tarkastuspöytäkirjat, laboratorion tutkimustodistukset sekä mahdolliset päätökset ja rekisteriotteet. Palvelun käyttö on maksutonta, mutta tietyistä rekisteröinneistä saatetaan periä maksu.

Ladattavat tiedostot

Lue lisää