ProAgria

ProAgria

Urheilutie 6 D, 01370 VANTAA

Asiantuntijapalveluja kilpailukyvyn ja kannattavuuden parantamiseksi

Tutustu näihin

Ota yhteyttä 24/7

Hei puutarhayrittäjä! ProAgrian asiantuntijapalvelut kattavat yrityksesi tuotannon, talouden ja johtamisen. Pohdimme kanssasi strategiaa, tehostamme Leanilla ja tuemme henkilöstöjohtamisen palveluilla. Muista myös hyödyntää Neuvo 2020 -palvelua maatilayrityksesi kehittämiseen. Voit jättää yhtedeynottopyynnön tai tilauksen kätevästi verkkolomakkeen kautta silloin kun sinulle sopii.

Katso lisää

ProAgrian valtakunnallinen asiakaspalvelunumero

Valtakunnallinen asiakaspalvelunumeromme palvelee arkisin klo 8.15-16.00 numerossa 044 420 9000.

Katso lisää

Puutarha-alan neuvontapalvelut Suomessa (esite)

Puutarhatuotanto on voimakkaasti kehittyvä ala, joka työllistää yli kymmenentuhatta henkeä ja tuottaa paljon terveellistä ja hyvää syötävää sekä silmäniloa suomalaisille. Puutarha-alan yrityksille on tarjolla monenlaisia neuvontapalveluita, jotta toiminta olisi kannattavaa, tuotteiden ulkoinen ja sisäinen laatu hyvää. Tärkeä osa neuvontaa on myös tarjota yrittäjille kumppanuutta, jossa yhteistyöllä selvitetään, arvioidaan ja kehitetään yritystoimintaa ja sen tuotoksia paremmiksi. Ota rohkeasti yhteyttä neuvojaan. Huippuasiantuntijoiden verkosto on koottu yhteistyössä Puutarhaliiton ja ProAgrian kanssa oheiseen esitteeseen.

Lataa tiedosto Lataa tiedosto Katso lisää

Tilaa Ilmastoviisas maatilayritys -kirja

Ilmastoviisas maatila on hyvin hoidettu kokonaisuus. Se huomioi sadontuoton ja tuotosten parantamisen, maan hyvän kasvukunnon ja toimivan vesitalouden. Keskeisiä tekoja ovat viljelykierto ja kasvipeitteisyys, muokkausmenetelmät, tuotantopanosten tarkennettu käyttö, lannan käsittely, eläinten ruokintastrategiat ja eläinaineksen kestävyys sekä energiaratkaisut. Tilaa suosittu ammattijulkaisu ProAgrian verkkokaupasta ilman toimituskuluja!

Katso lisää

Hyödynnä Neuvo-palvelut

Puutarhatilojen käytettävissä on Neuvo 2020 -rahaa 10 000 euroa tilaa kohden. Rahaa voi hyödyntää erilaisten Neuvo 2020 -palvelujen hankkimiseen. Esimerkiksi palautekeskustelu kasvukauden onnistumisista ja haasteista on olennainen osa puutarhayritysten asiantuntijapalveluja. Lue lisää Neuvo2020-palveluista linkistä.

Katso lisää

ProAgrian asiantuntijapalvelut kattavat koko yritystoiminnan

Selkeä strategia terävöittää tuotantoa ja kannattavuutta. Hyvä satotaso ja terveet kasvustot edellyttävät aktiivisia viljelytoimia kasvukaudella. Asiantuntijamme auttavat viljelyn strategiapohdinnoissasi. Tukenasi ovat asiantuntijoiden tekemät kasvustokäynnit ja kasvukaudenaikaiset havainnoinnit. Saat asiantuntijoiltamme tietoa ja vaihtoehtoja viljelyn ratkaisuihin. Lue lisää linkistä.

Katso lisää

Ammattitietoa kasvinsuojeluun

Kasvitaudit ja tuholaiset ovat ikävä riesa. Tilaa ammattiopas peltokasvien, avomaan vihannesten ja mansikan rikkakasvien, kasvitautien ja tuholaisten torjuntaan. Kirjassa on kerrottu vuoden 2020 markkinoilla olevat kasvinsuojeluaineet, niiden käyttösuositukset ja keskimääräiset ainekustannukset hehtaaria kohti. Lisäksi saat ohjeita mm. rikkakasvien, kasvitautien ja tuholaisten oikeista torjunta-ajoista viljelykasvin kehitysvaiheen mukaan sekä tautien ja tuholaisten torjunnan kynnysarvoista.

Näytä kuva Näytä kuva Näytä kuva Katso lisää

Puutarhayrittäjän saappaissa - Uusia rikkaruohohaasteita (blogi)

Muuttuvat sääolot tuovat uusia rikkaruohohaasteita. Jo nyt on tavattu uusia rikkakasveja, jotka lisääntyvät kovaa vauhtia. Kuvassa uusi tulokas kehtokoiso. Lue lisää blogista!

Katso lisää

Puutarhayrittäjän saappaissa - Tiedätkö kuinka paljon palveluja maaperä tarjoaa meille? (blogi)

Maaperä tarjoaa meille monenlaisia palveluja. Saatamme pitää niitä jopa itseselvyytenä. Maaperän kasvukuntoa kannattaa vaalia ja siihen kannattaa panostaa pitkällä tähtäimellä. Lue lisää blogista!

Katso lisää

Puutarhayrittäjän saappaissa - Kasvien immuunijärjestelmä – luontainen puolustus kasvintuhoojia vastaan ja IPM (blogi)

Kasvien immuunijärjestelmä - luontainen puolustus kasvintuhoojia vastaan ja IPM. Tavoitteena on kasvustot, jotka kestävät tauteja ja tuholaisia antaen viljelijälle hyvän sadon. Keskeiset IPM viljelyn keinot auttavat pääsemään tavoitteeseen. Kuvassa Gammayökkönen, joita oli kaikkialla v. 2018. Lue lisää blogista!

Katso lisää

Puutarhayrittäjän saappaissa - Työohjeet kuntoon ja käyttöön (blogi)

Helppolukuisilla työohjeilla varmistat yhteiset pelisäännöt. Työohjeiden merkitys korostuu, kun suuri osa työntekijöistä on uusia. Hyvällä perehdytyksellä ja ohjeistuksella työn tekeminen tehostuu, kun ohjeiden kyselyyn ja virheiden korjaamiseen ei mene turhaa aikaa. Lue lisää blogista!

Katso lisää

Puutarhayrittäjän saappaissa - Yrityksen aineettoman omaisuuden suojaaminen on tärkeää (blogi)

Tiedätkö, millaista aineetonta omaisuutta yrityksessäsi on? Aineeton omaisuus on rahan arvoista ja muodostaa nykyään yrityksissä yhä tärkeämmän omaisuuserän. Jos et suojaa aineetonta omaisuuttasi, niin kuka tahansa voi kaapata sen. On tärkeää ymmärtää, miten aineeton omaisuus suojataan. Lue aiheesta lisää blogista!

Katso lisää

Puutarhayrittäjän saappaissa - TöitäSuomesta… pörriäiselle (blogi)

Pölyttäjien määrä on vähentynyt uhkaavasti. Monella tilalla voitaisiinkin unohtaa keskikesän kausityövoimatarve kokonaan, jos nämä kukinnan aikaiset sankarit eivät jaksaisikaan tulla töihin. Lue Puutarhayrittäjän saappaissa -blogista, mitä sinä voit tehdä pörriäisten elinolosuhteiden turvaamiseksi. Blogista löydät myös vastauksen, montako pörriäistä näkyy kuvassa.

Katso lisää

Puutarhayrittäjän saappaissa - Lanttusääsket kaalikasvien uusi riesa? (blogi)

Lanttusääski on verrattain uusi tulokas, sillä se on tunnettu Euroopassa vasta noin 15 vuotta. Viimeisen kolmen vuoden aikana Euroopassa on tiedotettu vakavista tuhoista. Nimensä mukaisesti lanttu on sen isäntäkasvi, mutta se vioittaa kaikkia Brassica oleracea -lajin muunnoksia. Toukat voivat tuhota isäntäkasvin kasvupisteen kokonaan tai osittain niin, että lehtiin ja varsiin muodostuu arpikudosta ja päät voivat haaroittua. Lue lisää blogista!

Katso lisää

Tietovisa: Mikä viljelykasveihinkin iskevä tauti vaivaa lutukkaa?

Vastaus: Möhöjuuri Möhöjuuri on maalevintäinen kasvitauti, joka iskee ristikukkaisiin kasveihin. Tauti voi olla tuhoisa, jos alkukesä on lämmin ja rankat sadekuurot tulevat ajoittain niin, että maa pysyy kosteana. Möhöjuuri voi säilyä tartuntakykyisenä jopa 10-20 vuotta maassa, myös ristikukkaiset rikkakasvit ylläpitävät tautia. Tehokkain tapa torjua tautia on estää sen pääsy viljelmiin: pitämällä tarpeeksi pitkä viljelykierto (jopa 5-8 vuotta), käyttämällä puhtaita työvälineitä ja mahdollisuuksien mukaan taudinkestäviä lajikkeita. Möhöjuuri leviää helposti työkoneitten ja saappaisiin tarttuneen mullan mukana. Voimakas kalkitus (yli pH 7) hidastaa möhöjuuren kasvua.

Tietovisa: Mikä pitsisiipinen hyötyeliö auttaa kirvatorjunnassa?

Vastaus: Harsokorento Harsokorento on hento hyönteinen, jonka tunnistaa verkkomaisista siivistä. Naaras munii munat pieniin ryhmiin, yksittäiset munat ovat ohuen rihmamaisen varren päässä. Toukat ovat oikeita kirvapetoja ja saalistavat lisäksi mm. punkkeja ja pieniä hyönteistoukkia. Aikuiset harsokorennot syövät pääosin siitepölyä ja mettä, mutta myös kirvoja ja punkkeja. Suosi erilaisia luonnonkasveja ja ylläpidä kukkivia kaistoja, jotta aikuisilla harsokorennoilla on koko ajan riittävästi syötävää ja suojapaikkoja.

Tietovisa: Mikä tauti käpristää lehtiä ja pilaa marjoja mansikalla?

Vastaus: Härmä mansikalla Härmä on sienitauti, joka on hyvin yleinen monilla kasveilla. Härmä tarvitsee kosteutta itääkseen, mutta levintä on tehokkainta kuivalla ilmalla. Kausihuoneissa härmä voi olla tuhoisaa, kun päivällä on lämmintä ja kuivaa ja yöllä on kosteaa. Mansikalla sieni voi tartuttaa kaikkia mansikan maanpäällisiä osia: kukat, raakileet ja lehdet. Raakileiden pinta punertuu ennenaikaisesti ja marjoista tulee kovia, sitkeitä ja maku muuttuu kitkeräksi. Alkavan härmän tunnistaa siitä, että mansikan lehdet menevät kourumaisiksi ja alkavat punottaa alapuolelta. Lehdissä ja marjoissa voi myös näkyä vaaleaa rihmastoa. Härmää voidaan torjua kemiallisin ja mikrobiologisin valmistein, rikkikäsittelyillä ja katteenalaisessa viljelyssä olosuhteita säätämällä.

Tietovisa: Mikä kuvan perunan lehteä vaivaa?

Vastaus: Magnesiumin puute Magnesium on melko hyvin liikkuva ravinne kasvissa, mutta ei maassa, joten lannoite täytyy saada juurien lähelle tai lehdistöön. Puute tulee herkimmin esille karkeimmilla maalajeilla alkaen vanhemmista lehdistä (alalehdet). Kasvussa oleviin lehtiin puutosoireet tulevat myöhemmin. Magnesiumin puutteessa vanhimmat lehdet alkavat vaalenemaan ja kellastumaan lehtisuonten välistä. Lehtisuonet ja usein lehdykän reunat pysyvät vihreinä pitkään. Lopulta lehtisuonten väliin tulee ruskeaa kuoliolaikkua, joka pitkälle mentyään saattaa ”polttaa” reiän lehteen. Tällöin myös ylimmät lehdet näyttävät puutosoireita. Kuoliolaikut saattavat muistuttaa lehtipoltteen vastaavia, mutta lehtipolte tekee laikut satunnaisesti joka puolelle lehdykkää.

Katso lisää

Tietovisa: Tunnistatko tuholaisen, joka vioittaa mansikan lehtiä ja kukkia syömällä ja käärimällä niitä yhteen?

Vastaus: Hämärikkökääriäinen Hämärikkökääriäinen on perhonen, joka talvehtii toukka-asteella kasvin tyviosassa. Sillä on useita isäntäkasveja. Perhosella on yksi sukupolvi vuodessa. Toukka syö mansikan lehtiä ja kukintoja käärien niitä seitillä yhteen (yksi toukka/kukkavana). Toukka vioittaa kukkapohjusta syöden sen kokonaan tai osittain (yksi toukka voi tuhota koko kukkavanan kaikki kukat) → tuottaa epämuotoisia marjoja. Vioitus tapahtuu nopeasti keväällä, joten edellisen vuoden havainnot ovat tärkeitä! Tarkkaile yhteen kiedottuja ja syötyjä lehtiä! Torjunta tehdään perhostoukille soveltuvilla aineilla. Monet muut kääriäiset tekevät samankaltaista vioitusta.

Tietovisa: Mikä voimakaskasvuinen rikkakasvi yleistyy Suomessa hiljalleen ja hyötyy ilmaston lämpenemisestä?

Vastaus: Kananhirssi Kananhirssi on yksivuotinen kookas rikkakasvi, joka leviää epäpuhtaiden siemenerien mukana. Sitä pidetään yhtenä maailman haitallisimmista rikkakasveista. Suomessa sitä on löydetty mm. vihannespelloilta ja lintujen ruokintapaikkojen läheisyydestä. Kananhirssin siemen voi säilyä maassa 3 –7 vuotta. Ilmaston lämpeneminen suosii kasvin leviämistä, ja C4-kasvina se hyötyy etenkin hellesäistä. Kananhirssi kannattaa torjua ennen kukintaa, jotta siemeniä ei pääse muodostumaan. Sitä voidaan torjua mekaanisesti, kemiallisesti tai liekittämällä. Hyvä viljelykierto edistää torjuntaa.

Tietovisa: Mikä on perunakasvustoon helposti maastoutuva rikkakasvi?

Vastaus: Mustakoiso Mustakoiso on yksivuotinen, kevätitoinen rikkakasvi, jota tavataan erityisesti peruna-, sipuli- ja juurikasmailla maan eteläosissa. Kasvi on myrkyllinen. Siemenet voivat säilyä itävinä lähes 20 vuotta. Mustakoiso kannattaa torjua ennen kukintaa, jotta siemeniä ei pääse muodostumaan. Sitä voidaan torjua mekaanisesti, kemiallisesti tai liekittämällä. Siementen itämistä voi vähentää keventämällä maanmuokkausta. Hyvä viljelykierto edistää torjuntaa.

ProAgrian henkilöstöjohtamisen palvelut (video)

Hyvä henkilöstöjohtaminen näkyy arjessa sujuvina työnteon prosesseina. Se edellyttää hyvää esimiestyötä, työsuhteen perusasioiden hallintaa ja riittäviä resursseita. Kaiken lähtökohtana on yrityksen strategia. Henkilöstöjohtamisen asiantuntijamme ovat kumppaneitasi - lue lisää: proagria.fi/henkilostojohtaminen

Katso lisää