
Luonnonvarakeskus (Luke)
Tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio
Tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio
Maatalous- ja puutarhayrittäjille on luotu uusi matalan kynnyksen kohtaamispaikka www.agrihubi.fi. Verkostoalustan keskeisiä teemoja on yritystalouden ja johtamisen osaamisen vahvistaminen, älymaatalouden edistäminen sekä datavarantojen tehokkaampi hyödyntäminen.
Lataa tiedosto Katso lisääKainuun ammattiopiston (KAO) ja Luonnonvarakeskuksen yhteisessä hankkeessa testataan Kajaanissa olevan tuotantomittakaavan kerrosviljelylaitoksen soveltuvuutta eri kasvien kasvatukseen ja taimituotantoon. Osana hanketta oppilaitoksen yhteyteen rakennetaan myös aurinkovoimala omavaraisen ja uusiutuvan sähköntuoton arviointia varten. Lisäksi vertikaalilaitoksen ilmastonhallintaa säädetään ja seurataan sähkönkulutusta. Hanke arvioi kerrosviljelyn taloudellista kannattavuutta ja tuottaa uutta tietoa tuotantoon ja opetukseen.
Lataa tiedosto Katso lisääLuke kartoittaa syys-, täplä- ja kiiltoleimun vanhoja kantoja ja lajikkeita. Yli 50 vuotta viljellyt leimut voi ilmoittaa nettipalvelussa luke.fi/ilmoitakasvi Mukaan voi mielellään liittää valokuvia.
Lataa tiedosto Katso lisääLuonnonvarakeskuksen kahdessa pelargoniaiheisessa hankkeessa on reilun kahden vuoden ajan selvitetty noin sadan suomalaisen perinnepelargonin monimuotoisuutta ja kasvien kulkureittejä. Kotipelargonin vanhat kannat kantavat usein kasvattajansa tai lähtöpaikkakuntansa tai talon nimeä. Kotipelargonien (Pelargonium Zonale-Ryhmä) monimuotoisuus näkyy tutkimusaineistossa monin tavoin. Tutkittava kasviaineisto ryhmittyy ulkoisesti ja tutkituin DNA mikrosatelliitein erilaisiin tyyppiryhmiin. Perinnepelakuita voi ihastella Lepaalla Luken osastolla ja loppuvuodesta sähköisesti julkaistavassa suomalaisten perinnepelakuiden kuvastossa.
Lataa tiedosto Katso lisääIlmastonmuutos muuttaa viljely-ympäristöä, torjunta-ainevalikoima supistuu ja kuluttajien vaatimukset viljelyn aiheuttamien ympäristövaikutusten vähentämiseen kasvavat. TekMarja -hankkeessa on kehitetty herukan ja mansikan tuhoojatarkkailua ja biologista torjuntaa keskisuomalaisilla marjatiloilla 2021–2022. Herukalla kokeiltiin etäluettavaa feromoniansaa herukkakoin tarkkailussa. Mansikan ripsiäisen torjuntaan kokeiltiin avomaakasvustoilla biologisia torjuntaeliöitä. Hanke tuottaa uutta tietoa digitaalisesta tuhoojien tarkkailusta, ripsiäisten esiintymisestä ja biologisen torjunnan soveltuvuudesta avomaamansikalle
Lataa tiedosto Katso lisääDigitomkku-hankkeen youtube-kanavalla Irene Vänninen ja Esa Palmujoki esittelevät kasvifysiologisia sensoreita.
Lataa tiedosto Katso lisääOpas tarkennettuun jauhiaisten mekaaniseen torjuntaan ilmestynyt suomeksi ja ruotsiksi ÖSP:n ja Luken yhteishankkeessa.
Lataa tiedosto Katso lisääTietokortissa kerrotaan vieraslajeihin liittyvistä riskeistä matkailun yhteydessä, ja kuinka vieraslajien leviämistä voidaan matkaillessa estää.
Lataa tiedosto Katso lisää