Luonnonvarakeskus (Luke)

Luonnonvarakeskus (Luke)

Latokartanonkaari 9, 00790 HELSINKI

Tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio

Luonnonvarakeskus rakentaa hyvinvointia ja kestävää tulevaisuutta uusiutuvista luonnonvaroista. Puutarha-alalle Luke tarjoaa monipuolisia tutkimus-, asiantuntija- ja tilastopalveluita.

Tutustu näihin

Uusista puutarhatuotannon menetelmistä ympäristövaikutustietoa

Puutarhatuotannon menetelmät kehittyvät. Marjojen tunnelituotannon pinta-ala kasvaa ja vertikaaliviljelyn mahdollisuudet kiinnostavat yhä enemmän. Luken hankkeessa selvitetään, miten ympäristövaikutukset muuttuvat, kun marjojen tuotanto siirtyy avomaalta tunneliin ja salaatti kasvihuoneesta vertikaaliviljelyyn.

Ladattavat tiedostot

Kuvagalleria

Kasvipeitteisyyttä ja monimuotoisuutta vihannespelloille

Vihannesviljelyn kierroissa on monia mahdollisuuksia lisätä kasvipeitteisyyttä. Etenkin kierron välivuodet kannattaa käyttää hyödyksi - lue lisää alus- ja kerääjäkasveista sekä viljelykierron kasvivalinnoista oheisesta esityksestä. Kukkivat kaistat ovat kiinnostava mahdollisuus monimuotoisuuden lisäämiseen - videolla esitellään kokemuksia erilaisista kukkaseoksista.

Ladattavat tiedostot

Lue lisää

Varmennettu taimituotanto Lukessa

Varmennettu taimituotanto turvaa terveen ja lajikeaidon materiaalin puutarhakasvien taimituottajille. Luke ylläpitää ja tuottaa taimiketjun ylintä laatuluokkaa, esiperusemokasveja.

Ladattavat tiedostot

Uutuustuotteet

Maa- ja puutarhatalouden osaamisverkosto AgriHubi

Maatalous- ja puutarhayrittäjille on luotu uusi matalan kynnyksen kohtaamispaikka www.agrihubi.fi. Verkostoalustan keskeisiä teemoja on yritystalouden ja johtamisen osaamisen vahvistaminen, älymaatalouden edistäminen sekä datavarantojen tehokkaampi hyödyntäminen.

Lataa tiedosto Katso lisää

Vertikaalipilotti- energiatehokasta kasvintuotantoa kerrosviljelyllä

Kainuun ammattiopiston (KAO) ja Luonnonvarakeskuksen yhteisessä hankkeessa testataan Kajaanissa olevan tuotantomittakaavan kerrosviljelylaitoksen soveltuvuutta eri kasvien kasvatukseen ja taimituotantoon. Osana hanketta oppilaitoksen yhteyteen rakennetaan myös aurinkovoimala omavaraisen ja uusiutuvan sähköntuoton arviointia varten. Lisäksi vertikaalilaitoksen ilmastonhallintaa säädetään ja seurataan sähkönkulutusta. Hanke arvioi kerrosviljelyn taloudellista kannattavuutta ja tuottaa uutta tietoa tuotantoon ja opetukseen.

Lataa tiedosto Katso lisää

Kasvaako pihallasi vanhoja korkeita syysleimuja?

Luke kartoittaa syys-, täplä- ja kiiltoleimun vanhoja kantoja ja lajikkeita. Yli 50 vuotta viljellyt leimut voi ilmoittaa nettipalvelussa luke.fi/ilmoitakasvi Mukaan voi mielellään liittää valokuvia.

Lataa tiedosto Katso lisää

Ihanat perinnepelakuut

Luonnonvarakeskuksen kahdessa pelargoniaiheisessa hankkeessa on reilun kahden vuoden ajan selvitetty noin sadan suomalaisen perinnepelargonin monimuotoisuutta ja kasvien kulkureittejä. Kotipelargonin vanhat kannat kantavat usein kasvattajansa tai lähtöpaikkakuntansa tai talon nimeä. Kotipelargonien (Pelargonium Zonale-Ryhmä) monimuotoisuus näkyy tutkimusaineistossa monin tavoin. Tutkittava kasviaineisto ryhmittyy ulkoisesti ja tutkituin DNA mikrosatelliitein erilaisiin tyyppiryhmiin. Perinnepelakuita voi ihastella Lepaalla Luken osastolla ja loppuvuodesta sähköisesti julkaistavassa suomalaisten perinnepelakuiden kuvastossa.

Lataa tiedosto Katso lisää

Tuholaistarkkailua marjatiloilla

Ilmastonmuutos muuttaa viljely-ympäristöä, torjunta-ainevalikoima supistuu ja kuluttajien vaatimukset viljelyn aiheuttamien ympäristövaikutusten vähentämiseen kasvavat. TekMarja -hankkeessa on kehitetty herukan ja mansikan tuhoojatarkkailua ja biologista torjuntaa keskisuomalaisilla marjatiloilla 2021–2022. Herukalla kokeiltiin etäluettavaa feromoniansaa herukkakoin tarkkailussa. Mansikan ripsiäisen torjuntaan kokeiltiin avomaakasvustoilla biologisia torjuntaeliöitä. Hanke tuottaa uutta tietoa digitaalisesta tuhoojien tarkkailusta, ripsiäisten esiintymisestä ja biologisen torjunnan soveltuvuudesta avomaamansikalle

Lataa tiedosto Katso lisää

Digitaalisilla menetelmillä dataohjattuun kasvihuonetuotantoon: kokeilut Digitomkku-hankkeessa

Digitomkku-hankkeen youtube-kanavalla Irene Vänninen ja Esa Palmujoki esittelevät kasvifysiologisia sensoreita.

Lataa tiedosto Katso lisää

Opas jauhiaisten mekaaniseen torjuntaan kelta-ansoilla

Opas tarkennettuun jauhiaisten mekaaniseen torjuntaan ilmestynyt suomeksi ja ruotsiksi ÖSP:n ja Luken yhteishankkeessa.

Lataa tiedosto Katso lisää

Vastuullinen luontomatkailu: estä salamatkustavaa vieraslajia leviämästä

Tietokortissa kerrotaan vieraslajeihin liittyvistä riskeistä matkailun yhteydessä, ja kuinka vieraslajien leviämistä voidaan matkaillessa estää.

Lataa tiedosto Katso lisää