Luonnonvarakeskus (Luke)

Luonnonvarakeskus (Luke)

Latokartanonkaari 9, 00790 HELSINKI

Tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio

Luonnonvarakeskus rakentaa hyvinvointia ja kestävää tulevaisuutta uusiutuvista luonnonvaroista. Puutarha-alalle Luke tarjoaa monipuolisia tutkimus-, asiantuntija- ja tilastopalveluita.

Tutustu näihin

Tutustu Luken puutarhatutkimukseen

• AgriHubi – Maatilayritysten osaamisverkosto (www.agrihubi.fi) (maaseutuverkosto.fi) • Arktista humalaa pelloilta panimoille (Panimohumala) • Future’s farm business management – towards economically sustainable farm businesses (FUBUMA) • Ilmastoviisas ja muutosjoustava ruokajärjestelmä pellolta kuluttajalle (MURU) • Kannattavuuskirjanpito (maaseutuverkosto.fi) ja Taloustohtori (portal.mtt.fi) • Kestävät kasvinsuojeluratkaisut ja monimuotoisuuden edistäminen kasvistuotannossa (Kasvis) • Leimut (Phlox) talteen ja tuotantoon (Leimu) • New growing media • Novel Biostimulants for Sustainable Crop Production (BioLantti) • Perinnepionit käyttöön (Perinnepionit) • PlastLIFE - T6.3 Developing novel, alternative bio-based packaging materials and solutions with performance assessment (PlastLife T6.3) • Puutarhatilastot • Suomalaista laatuhumalaa käyttöön (Laatuhumala) • Talousosaamisella kohti kilpailukykyistä avomaan puutarhatuotantoa (HortiHubi) • Tietotaitoa ennakoivaan kasvinsuojeluun Etelä-Savon maa- ja puutarhatiloille (Enska) • Vertikaalipilotti- energiatehokasta kasvintuotantoa kerrosviljelyllä (Vertikaalipilotti)

Lue lisää

Suomen kansallinen kasvigeenivaraohjelma viettää tänä vuonna 20-v. juhlavuottaan.

Viljelykasvien perinnöllisen monimuotoisuuden ja kestävän käytön turvaaminen on tänä päivänä entistäkin tärkeämpää, sillä Suomen olosuhteisiin sopeutuneet pelto- ja puutarhakasvien geenivarat ovat maatalous- ja puutarhatuotantomme perusta, ja siten myös osa kriisivalmiutta ja huoltovarmuutta. Kestävien ja kulttuurihistorialtaan suomalaisten viherrakentamisen kasvien saatavuus puolestaan on tärkeää taata viheralan tarpeisiin. Juhlavuotta on juhlistettu e-luentosarjalla, kokoelmien ja geenivarapuistojen avoimilla esittelytapahtumilla.

Lue lisää

Kasvipeitteisyyttä ja monimuotoisuutta vihannespelloille

Vihannesviljelyn kierroissa on monia mahdollisuuksia lisätä kasvipeitteisyyttä. Etenkin kierron välivuodet kannattaa käyttää hyödyksi - lue lisää alus- ja kerääjäkasveista sekä viljelykierron kasvivalinnoista oheisesta esityksestä. Kukkivat kaistat ovat kiinnostava mahdollisuus monimuotoisuuden lisäämiseen - videolla esitellään kokemuksia erilaisista kukkaseoksista.

Ladattavat tiedostot

Lue lisää

Varmennettu taimituotanto Lukessa

Varmennettu taimituotanto turvaa terveen ja lajikeaidon materiaalin puutarhakasvien taimituottajille. Luke ylläpitää ja tuottaa taimiketjun ylintä laatuluokkaa, esiperusemokasveja.

Ladattavat tiedostot

Uutuustuotteet

Maa- ja puutarhatalouden osaamisverkosto AgriHubi

Maatalous- ja puutarhayrittäjille on luotu uusi matalan kynnyksen kohtaamispaikka www.agrihubi.fi. Verkostoalustan keskeisiä teemoja on yritystalouden ja johtamisen osaamisen vahvistaminen, älymaatalouden edistäminen sekä datavarantojen tehokkaampi hyödyntäminen.

Lataa tiedosto Katso lisää

Tutkimus suomalaisilla humalilla etenee

Lukella on meneillään kaksi tutkimus- ja kehittämishanketta suomalaisilla humalilla. Panimohumala (2022–2025; Makera, pienpanimoita ja taimistoviljelijöitä, Luke) tutkii suomalaisia humalia ja saattaa muutaman humalakannan taimistotuotantoon. Hanke vahvistaa humalan integroitua kasvinsuojelua Suomessa. Lisätietoa projektipäällikkö Merja Hartikainen, Luke. merja.hartikainen@luke.fi. Laatuhumala (2022–2024; OLVI-säätiö ja Luke) edistää humalan sadon laadukasta käsittelyä ja humalan kasvinsuojelua tarhojen monimuotoisuuskaistoin. Hanketta toteuttavat Luke, Keuda Saaren kartano, Jami Kurejoki ja Lappia Louen tila. Lisätietoa projektipäällikkö Saara Tuohimetsä, Luke. saara.tuohimetsa@luke.fi.

Vertikaalipilotti- energiatehokasta kasvintuotantoa kerrosviljelyllä

Kainuun ammattiopiston (KAO) ja Luonnonvarakeskuksen yhteisessä hankkeessa testataan Kajaanissa olevan tuotantomittakaavan kerrosviljelylaitoksen soveltuvuutta eri kasvien kasvatukseen ja taimituotantoon. Osana hanketta oppilaitoksen yhteyteen rakennetaan myös aurinkovoimala omavaraisen ja uusiutuvan sähköntuoton arviointia varten. Lisäksi vertikaalilaitoksen ilmastonhallintaa säädetään ja seurataan sähkönkulutusta. Hanke arvioi kerrosviljelyn taloudellista kannattavuutta ja tuottaa uutta tietoa tuotantoon ja opetukseen.

Lataa tiedosto Katso lisää

Perennatutkimus kunnioittaa puutarhahistoriaa ja edistää monimuotoista viherrakentamista

Luken pioni- ja syysleimuhankkeissa on kartoitettu suomalaisten puutarhojen vanhoja lajeja ja lajikkeita. Vertailevissa kenttäkokeissa ja DNA-analyyseissa on paljastunut kasvien kirjo, mutta useita kauniita kasveja on myös jaettu kasvullisesti ja annettu sukulaisille ja ystäville. Linkin takaa löytyy valmistunut video pionitutkimuksesta. Yli 50 vuotta viljellyt syys-, täplä- ja kiiltoleimut voi vielä ilmoittaa nettipalvelussa luke.fi/ilmoitakasvi Mukaan voi mielellään liittää valokuvia.

Lataa tiedosto Katso lisää

Opas jauhiaisten mekaaniseen torjuntaan kelta-ansoilla

Opas tarkennettuun jauhiaisten mekaaniseen torjuntaan ilmestynyt suomeksi ja ruotsiksi ÖSP:n ja Luken yhteishankkeessa.

Lataa tiedosto Katso lisää